De groene spotlights  

Professioneel ‘moestuinder’, al voor het hip was

Professioneel ‘moestuinder’, al voor het hip was - PlantPlezier.nl

Een passie voor dieren en planten, dat mag wel gezegd worden van Hans Klijn. Samen met zijn vrouw runt hij al zesentwintig jaar Klijn voor Dier en Tuin in Sprang-Capelle. Hoewel de moestuin pas sinds kort in opkomst is, kun je al meer dan twintig jaar bij Hans terecht voor zaden, kruiden en groenteplantjes. Daarom staan de groene spotlights dit keer op hem gericht!

plantplezier - spotlights - hans Klijn - moestuinDat de moestuin hip is, dat merken Hans en zijn vrouw Marion ook. Naast volwassenen komen er steeds vaker kinderen naar de winkel met hun ouders of grootouders. Vaak hebben ze een eigen stukje tuin, waar ze hun gang mogen gaan. Hartstikke leuk vinden de twee het dat kinderen zo bewust met planten en voedsel bezig zijn en dat de kinderen zo enthousiast zijn dat ze naar een paar weken weer terugkomen voor andere plantjes.

plantplezier - spotlights - hans Klijn - moestuinDat je weet wat je teelt, vindt Hans het voordeel. Elke zes weken heb je iets nieuws dat uit de grond komt en je kunt de groente pakken die je maar wilt. Hoewel het seizoen in september ten einde loopt, kun je het hele jaar eten van de groenteplanten. Een deel kun je invriezen of wekken en in de winter opeten. In februari start het seizoen weer met andijvie en dan volgt al snel de bloemkool en erna de andere koolsoorten. Hans en Marion hebben dan al snel 50 soorten staan voor in de groentetuin en daarnaast de zogenaamde warme planten als tomaten, paprika’s en courgettes, die een hogere warmtebehoefte hebben om te groeien. Ook in kruidenplanten is men in Sprang-Capelle thuis. Steeds vaker willen de mensen van verse kruiden genieten en Hans heeft de juiste kwekers gevonden die zorgdragen voor een uitgebreid assortiment.

plantplezier - spotlights - hans Klijn - moestuinZelf hebben Hans en Marion ook een kruidentuin. Voor het bijhouden van een moestuin is net iets meer tijd nodig. Daarom is een klein tuintje in de winkel te vinden met paprikaatjes en tomaten. Volgens Hans krijgen mensen zo een goede voorstelling.

plantplezier - spotlights - hans Klijn - moestuinHans heeft nog wel een paar tips voor mensen die ook met groenteplantjes aan de slag willen. Begin met een makkelijke plant als sla, kool of andijvie. Dan oogst je namelijk ook. Daarnaast is de grond van groot belang. Daarom organiseert Klijn voor Dier en Tuin elk jaar in maart een grondtestdag. Aan de hand van onder andere de hoeveelheid stikstof en zuurstof in de grond kunnen klanten ontdekken of hun grond geschikt is voor een moestuin. Want die lekkere krop sla of een flinke portie asperges zijn weggelegd voor de mensen van wie de grond in orde is.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!