De groene spotlights  

Frank Bos van Green Team Europe

Frank Bos van Green Team Europe - PlantPlezier.nl

Deze week staat Frank Bos van Green Team Europe in de Groene Spotlights. Dit bedrijf wordt gerekend tot de grootste Kerstbomenleverancier van de wereld. Maar hoe is Frank tussen de Kerstbomen beland en hoe zijn de 1,8 miljoen Kerstbomen gekweekt, die Green Team dit jaar verkoopt?

 

Wat is precies Green Team?

Wij zijn de grootste kerstbomenleverancier van de wereld en hebben momenteel 3400 hectare (= 34.000.000 vierkante meter) land in 7 verschillende landen in Europa.

Frank - bos - groene - spotlights - plantplezier - kerstbomen - nordmann - kweker

Duizenden bomen staan keurig in rijtjes.

Hoe kwam je erbij om in de Kerstbomen te gaan?

Ik heb vroeger bij mijn familie in de bloemisterij gewerkt. Hier mocht ik onder andere de Kerstbomen verkopen. Na mijn opleiding ben ik naar Denemarken gegaan waar ik als hovenier heb gewerkt. Eenmaal terug in Nederland kwam ik terecht in een tuincentrum. Het was november en er bleken te weinig Kerstbomen te zijn. Ik had in Denemarken mensen in de Kerstbomen leren kennen en kon dus wel wat regelen. Ik ben toen gelijk in de auto gestapt en ben naar Denemarken gereden om Kerstbomen te gaan halen. 26 Jaar geleden ben ik begonnen in de bemiddeling van kerstbomen en in 2002 ben ik een groothandel in Kerstbomen begonnen. Ik werkte al veel samen met bedrijven in het buitenland en werd uiteindelijk door een Deens bedrijf benaderd om in te stappen en samen te werken. Uiteindelijk is dit bedrijf uitgegroeid tot de grootste aanbieder van Kerstbomen ter wereld!

 

Waaruit bestaan jouw werkzaamheden?

Ik ben zelf het commerciële brein in de zaak. Met de normale productie van de bomen heb ik weinig te maken. Ik zorg ervoor dat de bomen zo gekweekt worden dat ze uiteindelijk voor een aantrekkelijke prijs kunnen worden verkocht en van goede kwaliteit zijn.

 

Wat voor soorten bomen hebben jullie?

Voornamelijk Nordmann sparren daarnaast is 15% van een ander soort, zoals bijvoorbeeld de fijnspar. Deze boom hadden mensen vroeger veel in de huizen staan. Ook is het heel erg plaatsgebonden, in Polen en Engeland zie je nog steeds heel veel fijnsparren.

 

Waarom vooral Nordmannen?

In 90-er jaren was er een overschot aan Nordmannen, doordat er 8 jaar daarvoor een overschot aan zaad was. Er moest iets bedacht worden om deze bomen onder de aandacht van het publiek te brengen. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en Rob Verlinden gebeld met de vraag of hij de bomen in zijn programma kon laten zien. Dit was een goede zet. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat de Nordmannspar in Nederland bekend is geworden door Rob.

 

Hoe ziet zo’n Kerstbomenbos eruit?

Op een hectare (100 x 100 meter) staan 8000 tot 9000 bomen. Daar tussen lopen paden zodat trekkers ertussen kunnen rijden.

Frank - bos - groene - spotlights - plantplezier - kerstbomen - nordmann - kweker

De goede bomen worden uitgezocht en gezaagd.

Wat moet er allemaal gebeuren voordat de Kerstboom bij ons in huis staat?

Het is een proces van 10 jaar. Eerst wordt het zaad geplukt, waarvan plantgoed (dit zijn kleine boompjes die uitgepland kunnen worden) wordt gemaakt. Dit plantgoed is 3 jaar oud als wij het uitplanten op de plantage. Daarna wordt er 2 tot 3 jaar weinig aan de boom gedaan, hij moet nu vooral groeien. Pas vanaf het 4e jaar word er wel veel met de boom gedaan. Zo wordt de onderkant van de boom kaal gesneden zodat hij in de toekomst in een voet kan worden geplaatst. En ook wordt de boom ieder jaar in de breedte gesnoeid. Dit gebeurt vaak allemaal gewoon met de hand. Ook wordt de boom geremd in de lengtegroei. Vanaf juli tot en met september worden ze uitgezocht en gemerkt op hoogte en kwaliteit en vanaf 10 november worden de bomen gezaagd.

Heel belangrijk is dat wanneer de boom is afgezaagd, hij eerst nog een tijdje moet ‘af sterven’, de sapstroom in de boom moet tot rust komen. Als wij de boom gelijk in een netje zouden doen, hebben de meeste bomen geen naalden meer over als ze bij de consument aankomen.

Frank - bos - groene - spotlights - plantplezier - kerstbomen - nordmann - kweker

Duizenden bomen, klaar om de markt op te gaan.

Waarom moet je een Kerstboom toch water geven terwijl hij is afgestorven?

Een kerstboom is eigenlijk net een snijbloem, die zet je ook in het water. Als je de boom thuis hebt, zaag dan 2 tot 3 cm van de stam af en zet hem vervolgens een aantal dagen in het water. De boom zuigt zich vol water en blijft zo veel langer mooi.

 

Merken jullie dat er minder echte bomen worden gekocht?

Er is een golfbeweging tussen kunst- en echte bomen. Doordat in China alles duurder wordt, worden de kunstbomen dit ook. Je zal zien dat mensen dan toch weer een echte boom kopen in plaats van een plastic variant uit China.

 

Wat is de meest bijzondere boom die jullie ooit geleverd hebben?

Ieder jaar leveren wij de boom voor het Engels Koninklijk Huis en ook Poetin haalt zijn boom bij ons. Voor deze speciale klanten zoeken wij dus altijd een extra mooie boom uit.

Frank - bos - groene - spotlights - plantplezier - kerstbomen - nordmann - kweker

Koningin Elizabeth bij haar kerstboom.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!