De groene spotlights  

De kiwi

De kiwi - PlantPlezier.nl

Deze week in de groene spotlights niet het verhaal van iemand uit de groensector maar het verhaal van een plant. De kiwi. Waarom? November is de oogstmaand van de kiwi.

kiwivogel

Kiwi en kiwivogel

Voordat de kiwi, kiwi heette werd hij Chinese kruisbes genoemd. Na zijn introductie in Nieuw-Zeeland werd hij door zijn vorm vergeleken met de kiwivogel en kreeg hij deze naam te leen.

Gezond

Bekend is dat de kiwi supergezond is. Kiwi’s zijn rijk aan vitamine C,B en E en kan daardoor bijdragen aan een goede weerstand. Leuk om te weten is dat een kiwi als enige een stofje bevat die helpt bij de vertering van eiwitten. Leg maar eens een paar plakjes kiwi in een bakje met kwark. Je zult zien dat de eiwitten meteen worden afgebroken.

Kiwi thuis

De kiwi houdt van warmte, maar er zijn gelukkig ook soorten die in onze tuin kunnen overwinteren. Kies dan wel het juiste ras. De Actinidia deliciosa ‘Jenny’ kan twaalf graden vorst verdragen en de minikiwi Actinidia arguta, kan zelfs wel dertig graden vorst aan en heeft wat kleinere vruchten.

Standplaats kiezen

Naast een zonnige plek in je tuin wil een kiwi ook humusrijke goed doorlatende grond. Liefst ook een standplaats uit de wind. Bedek in het najaar de voet van de plant goed zodat hij wat beter beschermd blijft tegen de kou.

Wanneer oogsten?

Hoewel een kiwi per jaar flink kan groeien kan het bij een jonge plant best een tijdje duren eer hij vruchten draagt. Let er wel op dat je een mannelijke en vrouwelijke plant poot tenzij je een zelfbestuivende kiwi hebt zoals de ‘Jenny’. Anders kan het wel heel lang duren eer jouw kiwi vruchten draagt ;-).

Oogsten

Het beste kun je in Nederland je kiwi’s zo lang mogelijk aan de struik laten hangen. Haal ze wel voor de eerste nachtvorst naar binnen en laat ze daar verder rijpen.

Interesse in de kiwi?

Bij Bakker.com haal je in een handomdraai de kiwi Jenny  in huis. Met actiecode PLANTPLEZIER krijg je tot 19 november korting op je bestelling.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!