De groene spotlights  

De Greenkeeper

De Greenkeeper - PlantPlezier.nl

Via een goede vriend kon Peter Schalk Greenkeeper worden bij een golfbaan. Deze kans greep hij meteen aan en al in de eerste week dat hij er werkte, wist hij dat hij zijn passie had gevonden.

greenkeeper - plaatplezier peter - schalk

Peter is een man met liefde voor gras en natuur. De combinatie van natuurbeheer, sport, spel en het managen van personeel is hem op het lijf geschreven.

peter schalk - greenkeeper - plantplezier

Inmiddels werkt hij alweer zeven jaar als Greenkeeper bij de Goyer in Eemnes. Door opleidingen, maar ook door ruime ervaring op een andere golfbaan te hebben opgedaan, kreeg Peter meteen alle ruimte om de baan met eigen inzicht naar topkwaliteit te brengen. Dit is hem gelukt honderd procent gelukt. Volgens hem komt dit doordat hij een goed team heeft die met routine en precisie zorgdragen voor de baan en hij zelf altijd kritisch naar de kwaliteit van de baan blijft kijken. Niet alleen het gras, maar ook de kwaliteit van de natuur er omheen is bepalend voor de golfbaan. Kennis van natuur is dan ook essentieel voor de functie van Greenkeeper.

peter schalk - greenkeeper - plantplezier

Golfclubs denken steeds meer aan ecosystemen die ontstaan rondom de banen. Dit gaat in samenwerking met veldbiologen en andere instanties. Ook op de golfbaan van Peter zie je dit terug; prachtige vogels zoals ransuilen, spechten en vlaamsegaaien zijn er te vinden evenals bijzondere planten zoals de blauwe rietorgis en de moeraswolfsklauw. Dus niet alleen voor het gras, maar ook voor dit stuk wordt met liefde gezorgd.

peter schalk - greenkeeper - plantplezier

Toch blijft de conditie van het gras voor een golfbaan natuurlijk wel essentieel. Op het veld worden vijf verschillende grassoorten gebruikt. Dit omdat de golfers verschillende slagen hebben waarbij soms sterker, langer of juist korter gras nodig is. De combinatie van grassen zorgt ervoor dat er een ideale balans is tussen de snelheid en moeilijkheid van de baan. Dit maakt een baan voor golfers interessanter.

peter schalk - greenkeeper - plantplezier

Het onderhoud aan de golfbaan is een klus die het hele jaar door aandacht vraagt. In de winter is het op de baan meestal rustig en vindt er vooral veel groot onderhoud plaats zoals het snoeien van bomen en struiken, het blad vrij maken van de baan en renovatie aan de baan. Wanneer het voorjaar aanbreekt, begint Peter met zijn team aan het bemesten en maaien van het gras. Dit voorjaar is overigens niet gebonden aan tijd, maar aan temperatuur. Wanneer de bodemtemperatuur boven de acht graden is, kan er worden bemest. Onder de acht graden neemt het grasplantje namelijk nog geen stoffen op.

peter schalk - greenkeeper - plantplezier

De zomer is de periode waarin het gras het meest intensief wordt gebruikt. In deze periode zijn de Greenkeepers daarom vooral druk met grasmaaien en schade herstellen.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!