De groene spotlights  

De Glazen Tulp -categorie tuinplanten-

De Glazen Tulp -categorie tuinplanten- - PlantPlezier.nl

Inmiddels is de ‘Glazen Tulp winnende’ gentiaan ook verkrijgbaar. De award van Bloemenveiling Flora Holland voor de beste ‘tuinplanten’ werd dit voorjaar gewonnen door Robin van der Knaap en een aantal collega-kwekers. Deze week in de groene spotlights weer even aandacht voor deze winnaar met de Gentiana Rocky Diamond Blue Heart.

 

plantplezier - glazen tulp -

Wat maakt deze gentiaan bijzonder?

Gentiana Rocky Diamond ‘Blue Heart’ is het eerste ras van een nieuwe generatie gentianen. Hij bloeit explosief, en blijft tegelijkertijd doorbloeien omdat alle individuele bloemen vier tot zes weken op de plant blijven staan. De Blue Heart is daarbij compact van zichzelf en wordt dus geteeld zonder gebruik te maken van remstoffen. Het is ook een levendige plant die de bloemen op basis van de hoeveelheid licht opent en sluit. Hierdoor krijg je echt iets met de plant.

Het bijzondere van de Blue Heart is ook dat het is gelukt om de bloemen open te houden met een lagere licht intensiteit dan voorheen, hij minder gevoelig is voor ziekten en plagen en de bloem een unieke kleur blauw heeft.

Bedrijf

Hoe en met wie is deze plant ontwikkeld?

Deze plant is veredeld in Denemarken door Dalina Genetics en is in Nederland in samenwerking met Young Flowers op de markt gezet. De Wilgenlei is in deze de producent die de Blue Heart produceert en op de markt brengt in Europa.)

Wat waren de hobbels in het proces van ontwikkeling?

In de veredeling moet je vooral heel veel geduld hebben! Voordat de productie van de Blue Heart op gang kwam, was men al jaren bezig met veredeling om tot een echte verbetering te komen. Hierdoor zou je het ontwikkelingsproces eigenlijk als één grote hobbel kunnen zien. 😉

Heb je vaker meegedaan met een inzending voor de Glazen Tulp?

We zijn wel eens vaker in de voorrondes genomineerd. Als kwekerij richten wij ons op bijzondere teelten en binnen deze teelten richten we ons op de ontwikkeling van rassen. Dat we vaker met de Glazen Tulp in aanraking zijn gekomen zien we als een mooie bevestiging van de gekozen koers.

plantplezier - glazen tulp -

Had je verwacht te winnen?

Nee, totaal niet. Onze nominatie is via FloraHolland bekend geworden. Dat we in de finale zijn gekomen, is omdat zowel de vakjury als de prominentenjury dit product konden waarderen en inzagen dat het bijzonder was. Gentiaan wordt seizoensmatig geproduceerd en in 2015 produceerden wij deze plant voor het eerst. Dit is goed gelukt in teelt-technisch opzicht. Voor ons was het al een mooie overwinning om een moeilijke teelt als deze onder controle hebben.

 Wat gebeurt er nu je de Glazen Tulp hebt gewonnen?

De week na het winnen van de Glazen Tulp was best bijzonder. Elke dag ontvingen we via diverse kanalen felicitaties of kwamen mensen binnenlopen om ons te feliciteren. Voor iedereen binnen ons bedrijf voelt de prijs als een mooie erkenning voor zijn of haar aandeel in het productieproces van de Blue Heart. Natuurlijk krijgt ook de sector aandacht door het uitreiken van deze prijs en dat is iets waar wij allemaal blij mee mogen zijn.

Voor ons product geldt dat deze pas weer rond augustus leverbaar is. Natuurlijk zou het leuk zijn als we met onze winnende gentiaan ook direct konden leveren, anderzijds is dat de charme van een seizoensproduct!

De feestelijke uitreiking van de Glazen Tulp mag in deze ook best vermeld worden. Dit was een bijzondere avond die door FloraHolland op een chique manier was aangekleed. Hierdoor werd een sfeer gecreëerd waarbij je het gevoel kreeg dat er iets bijzonders aan de hand was. Winnen is dan de kers op de taart!

plantplezier - glazen tulp -

Heb je nog tips voor het winnen van een Glazen Tulp?

Wat we wel gemerkt hebben, is dat alles moet kloppen om echt een kans te maken; een innovatie neerzetten die er echt toe doet, kwalitatief een mooi product produceren en vervolgens goed in de markt zetten. Op diverse disciplines wordt een beroep gedaan. Winnen doen we dus ook met z’n allen!

Product

Wat moeten wij absoluut weten over deze Gentiaan?

We hebben gewonnen in de categorie Tuinplanten, maar de Blue Heart kan ook in een mooie bak op je terras of balkon! Hier zal hij waarschijnlijk nog beter tot zijn recht komen. Veel mensen zijn nog onbekend met het gebruik van de gentiaan op terras of balkon, maar men zal hier veel plezier aan beleven!

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!