De groene spotlights  

De aardbeientuin

De aardbeientuin - PlantPlezier.nl

Het is er weer tijd voor. De aardbeien! Topdrukte nu bij Gerrit-Jan Bronsink die zijn leven heeft gewijd aan aardbeien. Alles draait om de aardbei niet alleen in zijn werk maar ook tot aan potjes en bordjes in huis. Zelfs een kunstwerk achter het fornuis heeft een aardbeien thema. Gerrit-Jan gaat liever niet op vakantie en blijft liever thuis bij zijn aardbeien. Toch heeft hij het wel een keer geprobeerd. De enige vakantie die hij ondernam was naar Spanje. Naar Hueva, het aardbeiengebied daar.

Zomerkoning Gerrit

Zomerkoning Gerrit

Al vanaf zijn twaalfde ontdekte Gerrit-Jan zijn liefde voor aardbeien en kreeg van zijn vader een stukje grond van vijftig vierkante meter en de tip om eens te beginnen met het kweken van aardbeien.

Gerrit-Jan plantte zijn stukje grond dit vol met aardbeienplanten. En een jaar later ontmoette hij een groenteboer die had opgevangen dat hij aardbeien verkocht. Deze groenteboer kocht meteen de hele oogst van hem. Vanaf dat moment was Gerrit-Jan om en stond zijn leven in het teken van aardbeien.

aarbdbeien - plantplezier - trots op

Boeket van aardbeien

Ieder jaar groeide de productie van aardbeien bij Gerrit-Jan en door een goede planning van de plantmomenten wist hij ook het oogstseizoen te verlengen. Voorwaarde voor hem bleef altijd dat hij alles zelf moest kunnen blijven doen. Alhoewel, echtgenote Trijnie werkt inmiddels al heel wat jaren en vanaf het begin van hun relatie met hem mee in de aardbeien. Zij heeft inmiddels net zoveel passie voor de vruchten als haar man. Dit heeft er voor gezorgd dat hun kwekerij nu erg groot is geworden.

Toch is van machinale pluk geen spraken. Alle aardbeien worden nog met de hand geplukt. Zelf zegt Gerrit-Jan hierover dat je niet te moe zwak of misselijk moet zijn om bij hem te werken.

aarbdeienwinkel - trots op

Het aardbeienwinkeltje

Naast de kwekerij Runnen Trijnie en Gerrit-Jan ook een winkeltje met streekproducten. Uiteraard zijn alle producten gemaakt van aardbeien of hebben een relatie met aardbeien. Ook organiseren Gerrit-Jan en Trijnie ieder jaar een weekend of dag waarin mensen zelf mogen komen plukken. Toch weet Gerrit-Jan er als geen ander er altijd net die ene perfecte aardbei tussenuit te plukken.

Dat mag inmiddels ook wel met zoveel passie.

aardbeien - plaatplezier trots op

Aardbeien ook mooi als bloem

Wil je nu zelf ook aan je eigen aardbeienpassie beginnen, of net als Gerrit-Jan ook een kwekerij opstarten. De aardbei staat deze maand in de spotlights lees op de site van Bloemen Bureau Holland nog meer over deze zoete, fascinerende plant.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!