De groene spotlights  

Buxus, Jeans of Garden

Buxus, Jeans of Garden - PlantPlezier.nl

In deze rubriek staat altijd een persoon centraal die actief is in de groensector. Tegelijkertijd is er dan meteen ook aandacht voor zijn of haar product. Dit zijn vaak leuke planten waarover je net wat meer te weten komt doordat bijvoorbeeld een kweker daar met passie over vertelt.

Deze week draaien we de zaken eens om en zetten we in deze rubriek een plantje centraal.

buxus - plantplezier - Waarom? Simpelweg omdat er teveel kwekers van zijn die ongetwijfeld allemaal even trots zijn op dit veelzijdige plantje dat ook wel ‘Jeans of Garden’ wordt genoemd. Net als een spijkerbroek past dit plantje ook in iedere situatie. Weinig planten zijn in een tuin zo veelzijdig te gebruiken als de Buxus. Zowel in grote als kleine tuinen, strakke of losse tuinen, maar ook in potten en op het terras. Bijna iedereen heeft door deze veelzijdigheid wel ergens Buxus staan.

buxus - plantplezier -Over het gebruik van Buxus in het verleden is bekend dat deze al door de Romeinen in de tuinen werd gebruikt. De echte doorbraak was in de vijftiende eeuw in de formele Franse tuinen. Tuinontwerpers ‘tekenden’ lijnen in de tuin met hagen van Buxus. Tegenwoordig zie je dat Buxus meer wordt gebruikt in Buxuswolken; golvende hagen van fijn, frisgroen blad.

algemeen

De Buxussoort die in Nederland het meest voorkomt is Buxus sempervirens afkomstig uit West-Europese wouden en Turkijen. Hoeveel Buxussoorten er in totaal zijn is niet helemaal bekend. Het aantal wordt geschat op tussen de dertig en negentig soorten die voorkomen in Midden-Amerika, Venezuela, Azië en Afrika, inclusief Madagascar.

‘Onze’ Buxus sempervirens, is het hele jaar te krijgen en groeit het beste op een plek uit de directe zon en op een licht zure grond. Maar omdat het plantje zo sterk is groeit hij eigenlijk bijna overal wel.

Kortom de Buxus is een sterk, veelzijdig en stoer plantje dat bij iedereen zijn plek weet te vinden.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!