De groene spotlights  

Award winnaar: Alstroemeria Charmelia

Award winnaar: Alstroemeria Charmelia - PlantPlezier.nl

Afgelopen januari zijn door Bloemenveiling FloraHolland weer de Glazen Tulpen uitgereikt. De Awards werden uitgereikt aan kwekers die meededen aan de categorieën ‘meest vernieuwende kamerplanten, tuinplanten, snijbloemen en concepten’. Komende weken komen alle winnaars voorbij in onze Groene Spotlights. Deze week staat Fedor van Veen  in de Spotlights met zijn prijswinnende Alstroemeria. Fedor vormt samen met zijn compagnon Bernard Zuidgeest het bedrijf Together2grow.

 

Waarmee hebben jullie precies een prijs gewonnen?

Met de Alstroemeria Charmelia, de eerste tros-Alstroemeria. Op iedere bloemtak heeft deze Alstroemeria meerdere vertakkingen met meerdere kleine bloemen. Veel meer dan de normale Alstroemeria.

Een ander verschil met de normale Alstroemeria is ook dat de Alstroemeria Charmelia meteen zijn kleur toont. De gewone Alstroemeria zit nog in knop als wij ze aanleveren, waardoor de echte kleur eerst nog niet te zien is.

Together2grow - plantplezier - glazen tulp - alstroemeria

De ‘gewone’ grootbloemige Alstroemeria met dichte knoppen.

 

Wat maakt deze Alstroemeria zo bijzonder? 

De Alstroemeria Charmelia heeft vertakkingen met daarop zeer veel kleine en vooral open bloemen. Deze Alstroemeria heeft ook veel meer bloemen dan de normale Alstroemeria’s en er zijn meerdere bloemenkransen tegelijk open. Dit is anders dan bij de normale Alstroemeria die krans voor krans open gaat . Meestal valt de eerste krans al uit als de derde krans opent. Bij de onze nieuwe Alstroemeria vallen de bloemen niet tussentijds uit en is hij ook niet eerder uitgebloeid dan de gewone Alstroemeria. Deze lange houdbaarheid op zowel blad als bloem is uniek.

 spotlights - alstroemeria - charmelia

Heb jij deze prijswinnaar alleen ontwikkeld?

Deze soort Alstroemeria is veredeld door Royal van Zanten. Samen met compagnon Bernard van Zanten telen wij de bloemen.

 

Was het een verassing dat jullie wonnen?

Ja, dat was het zeker. Wij stonden in de finale met vijf anderen. Alle finalisten hadden stuk voor stuk topproducten maar de prominenten jury, waarin ook Rob Verlinden zat, was positief over onze Alstroemeria dus dat beloofde wat. Daarnaast was er ook nog een vakjury die mee bepaalde wie er zou winnen. Omdat er ook een roos in de finale zat waren we wel wat voorzichtig in onze verwachting. Onze ervaring is dat het moeilijk is hier tegenop te boksen. Daarom kwam de uitslag dan ook echt als een verrassing. Natuurlijk hoop je iets te winnen. Uiteindelijk werd dat de eerste plaats met de Glazen Tulp.

glazen tulp - alstroemeria - plantplezier - flora holland

V.l.n.r. Fedor, Rob en Bernard

 

Doen jullie ieder jaar mee met deze awards?

Wij telen echt alleen Alstroemeria’s en proberen ieder jaar weer iets nieuws op het gebied van de Alstroemeria op de markt te brengen. Wij maken dus ieder jaar kans om ver te komen in de voorronden van de Glazen Tulp Maar dit jaar zij wij voor het eerst doorgedrongen tot in de finale. Voor zover ik weet heeft er nog nooit eerder een Alstroemeria in de finale gestaan. Erg leuk dat wij dit jaar zo ver zijn gekomen.

 

Wat maakt jullie product tot een winnaar?

Dat wij het voor elkaar hebben gekregen dat de bloemen open zijn en direct op kleur als ze bij de bloemist aankomen. Deze bloem is daardoor goed te gebruiken in gemende boeketten, maar ook in een boeket met alleen maar Alstroemeria’s. Deze vernieuwingen  hebben  er voor gezorgd dat de Alstroemeria-teelt echt een boost heeft gekregen.

 

Hebben jullie nog een droom voor de toekomst?

Wij zijn altijd op zoek naar vernieuwing. Deze tros-Alstroemeria’s wil ik voor de toekomst heel graag in verschillende kleuren gaan uitbrengen.

Alstroemeria Charmelia - glazen tulp - together2grow - plantplezier

De prijswinnende Alstroemeria Charmelia verwerkt in een bos bloemen.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!