De groene spotlights  

Anita Liebregts

Anita Liebregts - PlantPlezier.nl

Als iemand zich inzet voor de Eindhovense natuureducatie dan is dat Anita Liebregts wel. In een korte introductie vliegen de werkgroepen, projecten, stichtingen en verenigingen met de afkortingen daarvan, om de oren. Meerdere keren terugkomend bij Park Meerland dat acht jaar oud is, in fases is aangelegd, en op één deel na klaar is.

Anita zet zich met andere vrijwilligers niet alleen al jaren in voor de aanleg en het onderhoud van dit park, ook probeert zij zoveel mogelijk mensen te interesseren voor natuur.

Mensen dichterbij de natuur brengen is dan ook haar missie. Daar gaat ontzettend veel vrije tijd van Anita inzitten. Een belangrijk onderdeel zijn de natuurwandelingen die zij organiseert. Hierin leert zij haar medewandelaars over het belang van biodiversiteit waarin alle planten en dieren elkaar aanvullen en een onderdeel vormen van een kringloop.

Ook laat zij de wandelaars zelf onderdeel worden van de kringloop als ze vertelt welke bessen eetbaar zijn en munt voor thee gewoon uit de sloot te halen is. Daarnaast wijst zij hen op één of meer van de 78 soorten vogels die er in het park rondvliegen. Dit mede doordat Park Meerland een onderdeel gaat vormen van een ecologische groene zone die aansluit bij andere omliggende groene delen van de stad.

Betrokkenheid van bewoners bij Park Meerland, wil Anita vergroten met het eetbaarder maken van het park door de aanplant van bijvoorbeeld kersenbomen, tamme kastanjes, rozebottels en vlierbessen. Zo kunnen mensen naar het park komen om te plukken en fungeert het park een beetje als een soort moestuin.

foto-12-1024x768

Ook schreef zij lesmatriaal en zorgde zij ervoor dat op sommige Eindhovense basisscholen één keer per maand een buitenles wordt gehouden. Hierin gaat zij met kinderen op pad om samen bijvoorbeeld nesten van de oeverzwaluw schoon te maken of hen te vertellen over de natuur.

Apetrots is Anita als kinderen haar zelf komen vertellen dat zij vlinders hebben gespot in het park, dat de vlier bloesem heeft en de teunisbloem in bloei staat.

Kinderen moeten meer naar buiten, vertelt Anita. Het is belangrijk dat zij de natuur leren begrijpen, omdat wij hier als mens altijd afhankelijk van zullen zijn.

 

Haasnoot-Bruggen-Park-Groot-Vijversbrug-foto1

En als er dan eens een paar kinderen tussen zitten die net zo enthousiast zijn voor alle natuuraspecten als Anita dat is, dan komt het met Park Meerland helemaal goed en zal het op termijn een nog mooiere oase worden in het groene Eindhoven.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!