Bakkers Favoriet van de Week - Juli  

Zonnebloem

Zonnebloem - PlantPlezier.nl

Komende maand ook aandacht voor een bloem van de maand; de zonnebloem. Deze prachtige bloem wordt ook wel de Koningin van de zomerbloemen genoemd, maar de officiële naam is Helianthus. Een samenvoeging van het Griekse Helios (zon) en Anthos (bloem).

zonnebloem - plaatplezier - ivo putman - plant van de maand

Zonnebloem met andere zomerbloeiers

In de Griekse mythologie symboliseert de bloem liefde en zon in een verhaal waarbij nimf Clytia smoorverliefd is op zonnegod Apollo. Ondanks haar schoonheid, beantwoordt Apollo de liefde van Clytia niet. Clytia sterft van ellende en verandert in een zonnebloem die voortdurend met de zon meedraait om Apollo te kunnen zien.

Een treurig verhaal dus, wat niet lijkt te passen bij de zonnebloem die mede door zijn lengte een majestueuze verschijning is en altijd een sfeer van vrolijkheid met zich meedraagt.

witte zonnebloem - plantplezier - ivo plant van de maand

Witte zonnebloem

Naast het bekende geel, is de bloem eveneens te verkrijgen in andere kleuren, zoals oranje, bruine, crèmekleurige of donkerrood. Volop variatie dus. Datzelfde geldt voor de vorm; er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, een enkele rij bloemblaadjes of juist met meerdere kransen. De zonnebloem staat hoe dan ook, in elke kleur en vorm, garant voor een flinke portie zomergevoel.

zonnebloemen - plantplezier -  plant van de maand

Prachtige zonnebloemen in een vaas op tafel

Voor wie te laat is met het zaaien van zonnebloemen in de tuin is er goed nieuws: zonnebloemen zijn ook dit jaar weer als snijbloemen te verkrijgen.

 

Hoe maak je een zonnebloemboeket?

Met zonnebloemen kun je eindeloos combineren. Maak bijvoorbeeld eens een boeket van een hele bos zonnebloemen met wat dille er tussen. Dit ziet er heel bijzonder uit. Of combineer zonnebloemen met anjers, Delphinium, Agapanthus of Echinacea.

gemengd zonnebloemboeket - plantplezier -

Een mooi gemengd boeket

 

Tot slot nog een aantal verzorgingstips:

  • Snijd de stelen schuin af.
  • Verwijder het overtollige blad van de stelen.
  • Zet de bloemen in een schone, liefst glazen, vaas.
  • Voeg een beetje snijbloemenvoedsel toe.
  • Vul de vaas regelmatig bij, want zonnebloemen zijn dorstig.

Veel plezier en vrolijkheid!

Kijk hier als je meer wilt weten over de zonnebloem?

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!