Bakkers Favoriet van de Week - September  

Woonplant: Vleeseters

Woonplant: Vleeseters - PlantPlezier.nl

In september zijn er meerdere planten tegelijk Woonplant van de maand, namelijk de vleesetende planten.

Het verhaal van de vleesetende planten

Vleesetende planten lokken meestal insecten, vangen ze vervolgens en verteren ze heel langzaam. De verschillende vleeseters lokken elk op hun eigen manier het levende voedsel in hun val. Er zijn planten met bekervallen, dichtklappende vallen, kleefvallen, zuigvallen en fuikvallen. In totaal bestaan er 630 soorten vleesetende planten afkomstig uit vijf families.

Niet alleen spreken vleesetende planten tot de verbeelding. Veel planten hebben door hun bijzondere verschijning hele bijzondere sierwaarde.

Productie van de vleesetende planten

De meeste Vleeseters die wij kennen komen voor in verschillende delen van de wereld. Zo komt de Venus Vliegenval (Dionaea muscipula) van oorsprong voor in de veengebieden van Noord- en Zuid-Carolina in de Verenigde Staten. De Sarracenia bestaat uit een groep planten die vooral gevonden worden in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De Nepenthes groeit in de hete vochtige jungles in het Verre Oosten, rond Borneo. Een voor ons bekend plantje is de zonnedauw. Deze komt in vele delen van de wereld voor, en ook in Europa.

Waar moet je op letten bij vleesetende planten?

Vocht. Vleesetende planten houden van een vochtige bodem.

Vleeseters drinken bij voorkeur regenwater. In ons leidingwater is vaak teveel kalk aanwezig.

Ook houden vleesetende planten van en hoge luchtvochtigheid. Het is daarom een goed idee om een bakje water onder de plant te plaatsen. Verder is een lichte standplaats aan te raden. Door zonlicht krijgt de vleesetende plant haar mooie kleuren.

Geef de vleeseters geen plantenvoeding, ze kunnen daar niet tegen. Vleesetende planten leven op arme grond.

Creatieve tips voor vleesetende planten

Met een microklimaat in een glazen bol kunnen vleesetende planten prima uit de voeten. Door de hoge luchtvochtigheid blijven de planten daar prima in conditie. Sommige geslachten, bijvoorbeeld Nepenthes en Sarracenia, worden ook als snijbloem of decoratiemateriaal verkocht. Ook kinderen zijn vaak dol op de planten en natuurlijk de specifieke liefhebbers.

Bekijk hier een filmpje dat over vleesetende planten werd gemaakt.

Wil je meer weten over andere tuinplanten of tuintrends van 2015? Kijk dan ook eens op Mooiwatplantendoen.nl 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!