Bakkers Favoriet van de Week - Januari  

Woonplant van januari: de Yucca

Woonplant van januari: de Yucca - PlantPlezier.nl

De Yucca is woonplant van de maand januari. Deze stoere plant, ook bekend als Palmlelie, heeft Tex-Mex roots en wordt graag met een beetje liefdevolle nonchalance behandeld. In ruil daarvoor geeft ‘ie rust en een ruige twist aan je interieur.

Groen-geel-grijze bladeren die als een explosie tevoorschijn komen uit de aarde of uit een stammetje dat is de Yucca.

De Yucca kan prima omgaan met warmte en droogte. De plant groeit in de natuur namelijk in het zuiden van de Verenigde Staten, in Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. Daar vind je de Yucca als een stoere cowboy, zelfverzekerd en fier in woestijnachtige gebieden. Ondanks deze geschiedenis aardt deze woestijnbewoner inmiddels ook binnen, waar hij je rust geeft, jaren meegaat en niet chagrijnig doet over een vergeten gietbeurt.

 De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan een of meerdere stammetjes.

De planten groeien in Zuid-Amerika voornamelijk op koffieplantages waar zij de koffieplanten van schaduw voorzien. Yucca’s groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en als woonplant verkocht.

yucca - woonplant - januari - 2015 - plantplezier

Verzorgingstips:

De Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam. Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant. De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft hij minder water nodig. Geel of lelijk blad kan worden weg gehaald. Doe dit wel in de lichtarme maanden. De plant kan ook in bloei komen, zeker wanneer deze een beetje wordt ‘verwaarloosd’.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!