Bakkers Favoriet van de Week - November  

Woonplant van de Week: Medinilla

Woonplant van de Week: Medinilla - PlantPlezier.nl

De medinilla is een té bijzondere plant om, naast het vlog in Robs Grote Tuinverbouwing en de column op PlantPlezier, geen extra aandacht te geven.

Koning Boudewijn en Koningin Fabiola van België

Koning Boudewijn en Koningin Fabiola van België

Medinilla fan

Koning Boudewijn van België was zo dol op deze plant dat hij ze kweekte in de Koninklijke serres. Voordat de Euro in België werd geïntroduceerd pronkte de prachtige bloemen op de bankbiljetten van 10.000 Belgische franken.

frank

Waar en hoe leeft de medinilla

De medinilla is afkomstig uit de Filipijnen waar ze wel anderhalve meter hoog kunnen worden. Net al bijvoorbeeld een bromelia of orchidee leeft een medinilla ook als epifyt. Dit betekent dat de plant op een andere plant groeit, zonder dat de gastheer er echt schade van ondervindt. Een epifyt onttrekt dus geen voedsel aan de gastheer wat een parasiet wel doet.

In de toppen van bomen, waar de medinilla vaak leeft, is het erg vochtig. Dit vocht heeft de plant nodig om te leven, omdat het niet met wortels in vochtige aarde staat. Ook is het hier warm, tussen de 17 en 22 ºC waardoor het zich makkelijk laat raden welke condities de plant in onze woonkamer graag heeft. Warm en vochtig.

Toch is de plant vrij makkelijk te ‘lezen’ en kun je aan het blad zien wanneer hij vocht nodig heeft. De bladeren zijn dan een klein beetje ingedroogd. Voor jou het teken om met de plantenspuit en gieter de plant van vocht te voorzien.

close-medinilla

Bruine plekken

Toch kan het gebeuren dat je medinilla donkerbruine plekken krijgt en de bloemknoppen indrogen. Dit is meestal een teken dat de plant te donker staat, of te veel mest krijgt. Het liefst staat de plant in de wintermaanden in direct zonlicht en in andere seizoenen licht, maar zonder direct zonlicht. In de oerwouden leeft de plant ook half onder het bladerdak van de ‘gastheer boom’.

Medinilla flora bella

Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen het beste voorzichtig verwijderen. Er zullen zich nieuwe bladeren vormen.

Interesse in deze prachtige plant?

nieuw-logo-bakkercom_nl-e1456326870695

Klik dan hier

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!