Bakkers Favoriet van de Week - Februari  

Woonplant van de Maand februari: Exclusieve palmen

Woonplant van de Maand februari: Exclusieve palmen - PlantPlezier.nl

De palmfamilie is veelzijdig en nuttig. Palmen leveren kokos, dadels, olie, suiker, rotan, raffia en sago en hebben een belangrijke rol in de wereldeconomie. Als woonplant zijn ze hét symbool van de (sub)tropen.

Er zijn wel 200 geslachten en 3000 soorten, die groeien in de warme streken van Azië, Afrika, Amerika en Australië. De meeste palmen hebben een rechte stam met aan de top een kroon van veervormige, of waaiervormige bladeren. Palmen worden altijd uit zaad vermeerderd en de productietijd hang af van de grootte van de plant. Hoe groter of ouder de plant is, des te langer de teeltduur.

02-2017-12

Herkomst

De oorsprong van Livistona rotundifolia is Maleisië. Rotundifolia verwijst naar de ronde handvormige palmbladeren. Rhapis groeit in China en Zuidoost-Azië. Caryota, te herkennen aan zijn ‘afgescheurde’ bladeren, komt uit een gebied van India tot de Filipijnen. Cycas tenslotte, is eigenlijk geen palm maar behoort tot een van de oudste plantenfamilies, de Cycadaceae. Cycasachtigen kwamen miljoenen jaren geleden al voor, in het Carboon en Jura, ook bekend als de periode van de dinosaurussen. In de tijd dat Jezus de Kruisweg liep, werden de bladeren gebruikt om de weg mee te plaveien, vandaar dat de plant ook wel vredespalm wordt genoemd. Cycas komt in zuidelijke landen veel voor en is inheems in Zuidoost-Azië. De jonge bladeren rollen zich uit als die van varens. Cycas kan zeer oud worden, tot wel 1000 jaar, maar groeit uiterst langzaam.

08-2017-17

Waar let je op als je een exclusieve palm koopt

  • Wanneer exclusieve palmen te droog hebben gestaan, kan er spint in voorkomen, te herkennen aan grijsverkleuring van de bladeren. Bruine bladpunten worden veroorzaakte door een te lage luchtvochtigheid, geel blad door een te droge of natte kluit.
  • De plant moet goed geworteld zijn, mag niet wiebelen in de pot en mag niet zo topzwaar zijn dat hij niet zelfstandig kan staan.
  • In de koude maanden is het verstandig exclusieve palmen in te hoezen, omdat ze erg gevoelig voor kou zijn.
  • Om exclusieve palmen lang gezond en mooi te houden, is een keer per vier weken plantenvoeding voldoende.
  • Over het algemeen staan palmen graag op een matig lichte tot lichte standplaats, maar niet in de felle zon. Uitzondering is Cycas die eventueel in de zomermaanden buiten kan staan in de zon, nadat hij daar langzaam aan gewend is geraakt. Wanneer Cycas een nieuwe bladrozet aanmaakt, zal hij de oude, onderste rozet afstoten. Het aanmaken van nieuwe bladeren kan het best gebeuren op een lichte, zonnige plek buiten zodat de bladeren mooi compact worden. In de huiskamer zullen de bladeren langgerekter worden.
  • Verpak exclusieve palmen in de koude maanden goed voor het transport naar huis: als tropische beauty’s kunnen ze niet tegen kou.

02-2017-11

mooiwatplantendoen

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!