Bakkers Favoriet van de Week - Februari  

Woonplant van februari: de Primula Obconica

Woonplant van februari: de Primula Obconica - PlantPlezier.nl

Primula´s staan bekend als gezellig gekleurde winter- en voorjaarsplantjes voor binnen en buiten. Primula is een verkleinwoord van Primus en betekent ‘eerste´. De plant is dan ook een ideale voorjaarsbrenger. De Primula Obconica heeft lange bloemsteeltjes, de soortnaam acaulis betekent ‘zonder stengel’.

De bloemen van Primula Acaulis (dit is een tuinplantje, lijkt op een viooltje) hebben dus vrijwel geen bloemsteeltjes, maar zitten direct op het blad. De Primula Obconica is er in het rood-wit, blauw-wit, wit, roze, donker oranje, rood, bordeauxrood en blauw.

primula - plant - plantplezier - ivo

Ivo met het tuinplantje Primula Acaulis

Herkomst van de Primula 

Primula komt verspreid voor over het noordelijke halfrond, vooral in bergachtige streken. De plant groeit zowel in vochtige weilanden als in 5.000 meter hoog gelegen bossen in de Himalaya. Het grote kleurenscala van felle kleuren tot pasteltinten en een- tot dubbelkleurige variëteiten maken de planten bij veel consumenten populair.

 

De nieuwste kamerplant

Eén van de nieuwste Primula Obconica’s is de ‘Touch Me’, een echte voorjaarsplant. Touch Me is verkrijgbaar in 9 prachtige kleuren waaronder ook de zogenoemde bi-color; een combinatie van wit – rood of wit – blauw in het bloemblad, je kunt wekenlang genieten van de vele bloemen van deze plant. Deze jeukvrije Primula Obconica is zo veredeld dat de plant niet bezit over de stof primine die vroeger jeuk veroorzaakte. Vandaar dat deze vrolijke primula de naam ‘Touch Me’ heeft gekregen. Laat deze vrolijke plant je koude donkere winterdagen opvrolijken!

 

Verzorgingstips Primula Obconica

  • Zet de Primula op een lichte, koele plek.
  • Geef regelmatig water en zorg dat de potkluit nooit uitdroogt. Als de bloemen en bladeren slap gaan hangen, wordt het hoog tijd voor een gietbeurt.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemetjes, dat stimuleert de aanmaak van nieuwe bloemen.
  • Nadat de plant is uitgebloeid, kan de Primula buiten in de tuin in de volle grond worden uitgeplant. Na zo’n twee maanden bloeit de Primula dan opnieuw.
Primula - maand - februari 2015 - plantplezier

De Primula Obconica

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!