Bakkers Favoriet van de Week - November  

Woonplant november: Ponsettia

Woonplant november: Ponsettia - PlantPlezier.nl

De Kerstster, ook bekend als Poinsettia, is woonplant van de maand november.

Het verhaal van de Kerstster

De symboliek van de Kerstster is terug te voeren naar de stervormige bloeiwijze van de plant in combinatie met het kerstverhaal waarin de ster van Bethlehem de drie koningen leidde naar de plaats waar het kindje Jezus geboren was.

Samen met het kaarslicht, de groene kerstboom en de rode of witte kleuren van de woonplant zijn de symbolische betekenissen met Kerstmis compleet.

woonplant - november - kerstster - poinsettia - 2015

Het verhaal van de Poinsettia (Kerstster)

De mooie naam Poinsettia dankt de woonplant aan de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Joel Poinsett. Hij was het die de plant in het begin van de 19e eeuw introduceerde in de Verenigde Staten. Daar is de sterfdag van Joel, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Op die dag geven mensen elkaar een Kerstster cadeau.

woonplant - november - kerstster - poinsettia - 2015

Oorsprong

De Kerstster is afkomstig uit de vochtige subtropische berggebieden van Centraal-Amerika en onderdeel van de Euphorbiaceae-familie. Deze familie bestaat uit compleet verschillende planten: van kruipende planten tot struikvormen en van bomen tot zelfs cactusachtige soorten. Één ding hebben ze met elkaar gemeen; als er een stengel van afbreekt kan er wit sap uitkomen, de zogenaamde wolfsmelk.

woonplant - november - kerstster - poinsettia - 2015

Kerstster-assortiment

Inmiddels is de Kerstster niet meer alleen een kerstplant. De plant wordt tegenwoordig zelfs in de zomer aangeboden als tuinplant. Er is namelijk een grote verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten. Van mini tot stamplant en van hangplant tot struikvorm. Naast de hoofdkleuren rood en wit, is er een sterke ontwikkeling naar tinten zoals lila, zalm, crème, tweekleurig.

woonplant - november - kerstster - poinsettia - 2015

Verzorgingstips

De Kerstster verlangt naar een lichte en warme standplaats. Geef de Kerstster regelmatig water – bij voorkeur van onderaf – en zorg dat het gietwater niet te koud en te veel is. Te nat is eerder slecht dan goed. De plant vraagt om water als de bladeren iets slap worden. Om de woonplant lang mooi te houden is driewekelijks plantenvoeding aan te raden.

De bloemen zijn overigens niet de gekleurde schutbladeren zoals je op het eerste gezicht misschien zou denken, maar de kleine gele pluizige bolletjes in het midden van de plant.

woonplant - november - kerstster - poinsettia - 2015

Creatieve tips voor de Kerstster

In november al een Kerstster ? Ja, een witte Kerstster kan heel stijlvol staan in een wit-stenen pot. Of juist trendy in een glanzende koperkleurige pot.

In december kun je van Kerststerren alternatieve kerstbomen maken. Bij grote potmaten aan de hand van een constructie waarin de potten worden opgehangen of geplaatst in de vorm van een kerstboom. Met kleine Kerststerren kunnen levende kerstbomen worden opgetuigd. Hang de plantjes in de kerstboom of in een vooraf gemaakte structuur. Omwikkel de kluitjes met sphagnum om uitdrogen te voorkomen, of hang de plantjes op in kleine emmertjes. Hoe leuk is dat!

Bekijk voor meer inspiratie ook dit filmpje.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!