Bakkers Favoriet van de Week - Oktober  

Woonplant oktober: begonia

Woonplant oktober: begonia - PlantPlezier.nl

Begonia’s zijn er in veel soorten en grofweg te verdelen in begonia’s met als sierwaarde het blad of begonia’s die we in huis halen om de mooie bloemen.

plantplezier - begonia - woonplant - oktober

Iedereen kent de plant maar niet iedereen weet hoe veelzijdig de plant is en dat zelfs de bloemen eetbaar zijn. Dit filmpje laat zien hoe leuk een gerecht kleurt met de vrolijke bloemen van deze plant.

plantplezier - begonia - woonplant - oktober

Het verhaal van de Begonia

Er zijn ongeveer duizend verschillende soorten van de familie Begoniaceae die van oorsprong voorkomen in de vochtige regenwouden van Azië, Afrika en Amerika. De interesse voor deze plant ontstond toen in 1690 Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, de begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon (1638-1710) noemde. Deze was onder andere beschermer van de botanische wetenschap. Inmiddels heeft de begonia zijn weg gevonden naar vele woonkamers en zelfs ook tuinen. Met name in de zomer is het een ideale plant om de tuin kleur te geven.

plantplezier - begonia - woonplant - oktober

De symbolische betekenis van de begonia is ‘balans’. Juist door de veelzijdigheid van de plant is er altijd wel een manier te vinden waarop de begonia balans brengt in een interieur. Zoals bijvoorbeeld prachtig vintage in een oude, stenen pot, maar het karakter van de plant verandert totaal in een stoere natuurlijk pot. De bloeiende plant wordt een vrolijke kleurbrenger in een lichte moderne pot.

 plantplezier - begonia - woonplant - oktober

Verzorgingstips

In huis houden begonia’s van een lichte standplaats. In de tuin een matig zonnige plek. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water. Om de plant lang goed te houden is een keer per drie weken plantenvoeding noodzakelijk. Het loont ook om de uitgebloeide bloemetjes of oud blad voorzichtig te verwijderen. Vermijd temperatuurwisselingen en tocht en zet de planten nooit in de buurt van ethyleenbronnen als groente en fruit, dit veroorzaakt knopval.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!