Bakkers Favoriet van de Week - Mei  

Woonplant van de maand: de Chinese Roos/Hibiscus

Woonplant van de maand: de Chinese Roos/Hibiscus - PlantPlezier.nl

De Chinese Roos, of Hibiscus, is Woonplant van de maand mei 2015 en staat daarom extra in de schijnwerpers.

Dat de Chinese Roos uit China en omstreken komt lijkt haast vanzelfsprekend. Minder vanzelfsprekend is de naam ‘roos’ want met rozen heeft deze niet-winterharde struik niets te maken. De Chinese Roos behoort tot de familie van de Malvaceae, de kaasjeskruidachtige. Opvallend aan de bloem is de ver uit stekende meeldraadbuis, met aan het einde de helmknoppen.

05.hibiscus.7

Kenmerken van de Chinese Roos

De veelzijdige Chinese Roos is te herkennen aan trompetvormige bloemen met glanzende, donkergroene bladeren. Hij wordt zowel als kamer-, kuip- en terrasplant gebruikt. De oorspronkelijke bloemkleur was rozerood maar we zien tegenwoordig veel verschillende kleuren, van geel tot donkerrood en van roze tot wit.

 05.hibiscus.9

Chinese Roos-assortiment

Het assortiment Chinese Roos is fors uitgebreid. Was de plant vroeger nog gevoelig voor knop uitval, door veredeling is dat probleem grotendeels verholpen. Vooral bekend zijn de planten uit de ‘Sunny Cities’ serie waarbij de verschillende soorten vernoemd zijn naar wereldsteden als Paramaribo, Bordeaux of Venetië. Nieuw in het assortiment is de Hibiscus waarvan knopontwikkeling en bloeitijd veel langer zijn dan gemiddeld. Er komen drie onderscheidende series in voor: Longiflora, Miltiflora en Gardiflora.

05.hibiscus.8 

Verzorgingstips

De bloemen bloeien relatief kort maar de plant maakt regelmatig nieuwe knoppen aan. Verder houdt de Chinese Roos van veel licht en kan zelfs buiten in de volle zon staan. Houd de grond voldoende vochtig, zeker in het bloeiseizoen. Slappe bladeren? Dan is de woonplant dorstig. Geef de woonplant iedere twee weken plantenvoeding en haal regelmatig uitgebloeide bloemen weg. In de winter kan men de plant een koele, maar vorstvrije plek geven en de plant eventueel terugsnoeien, zodat hij het volgende seizoen weer rijkelijk bloeit.

 05.hibiscus.10

Creatieve tips voor de Chinese Roos

De Chinese Roos is te verkrijgen in mini-potten tot grote kuipen. En in struikvorm of op een stam. De plant staat met zijn prachtige kleuren mooi in zowel interieurs als tuinen. De woonplant combineert je met trendy of juist klassieke potten. Buiten geeft de plant met verschillende grote struik- en stamvormen meteen een vakantiesfeer. Samen met andere Middellandse-Zee planten als Bougainvillea, Oleander en Olijf maakt u zo het perfecte zomerterras.

 

 05.hibiscus.4

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!