Bakkers Favoriet van de Week - Maart  

Woonplant maart: Witte geurende planten

Woonplant maart: Witte geurende planten - PlantPlezier.nl

Witte geurende planten zijn prachtig om te zien, veelzijdiger dan je denkt en een perfecte manier om een voorschot op de zomer te nemen. Zij zijn daarom deze maand Woonplanten van de Maand.

 

Het verhaal achter witte geurende ‘parfumplanten’

Gardenia, Jasminum (jasmijn) en Stephanotis bloeien allemaal met witte spectaculaire bloemen en hebben stuk voor stuk een onweerstaanbare geur. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een mooie bloem ziet en je toch even aan de bloem ruikt. Even kijken of hij geurt ;-). De Gardenia, Jasmijn en Stephanotis maken die geurverwachting helemaal waar. Stuk voor stuk bieden ze een rijk, exotisch parfum.

Herkomst van jasmijn, Gardenia en Stephanotis

Al deze witte geurende planten worden al jaren in uitstekende kwaliteit gekweekt. De herkomst lichten we hieronder per plant toe:

Gardenia groeit in onder andere Zuid-China, India, Vietnam en Japan. De plant is vernoemd naar de Schotse botanicus Dr. Garden. De Gardenia bloemen zijn roomwit van kleur en werden vroeger vaak als knoopgatsbloem gebruikt. Witte Gardenia is het symbool van geheime liefde en een compliment aan iemands schoonheid. In het westen staat de plant symbool voor vreugde, vrede en spiritualiteit.

Gardenia

Jasmijn komt van oorsprong uit het Himalayagebergte en de gematigde streken van China. In veel culturen wordt jasmijn beschouwd als nationale bloem en de plant heeft vele plaatselijke bijnamen, zoals de Maagd van Orléans, De Schone van India en de Duce di Toscane. De lange rankende plant geeft witte, sterk geurende bloemtrossen.

Jasmijn

Stephanotis komt van oorsprong uit Madagascar. Met zijn groene glanzende bladeren en geurende, wasachtige, zuiver witte buisvormige bloemen is deze klim- en slingerplant een van de klassiekers in het assortiment. De bloemen van de plant worden veel in klassiek en modern bruidswerk gebruikt. De volksnaam is dan ook bruidsbloem.

Stephanotis

Verzorgingstips

  • Jasmijn, Gardenia en Stephanotis staan binnen graag licht, maar niet in de felle zon.
  • Gardenia en jasmijn kunnen ook in de tuin of op het terras, in vorstvrije periodes.
  • Laat de kluit niet uitdrogen, maar voorkom een voetbad.
  • Haal regelmatig uitgebloeide bloemen weg.
  • Voorzie de planten tweewekelijks van plantenvoeding. Dit zorgt voor een rijke, langdurige bloei.
  • Wanneer de planten zijn uitgebloeid, kunnen deze betrekkelijk eenvoudig weer opnieuw in bloei gebracht worden in een volgend seizoen. Geef Gardenia en Stephanotis een koele rustperiode (±12°C) in de lichtarme maanden, minder water en geen voeding. In het voorjaar zullen er zich dan weer nieuwe knoppen ontwikkelen, als de daglengte langer dan 12 uur is. Alleen jasmijn bloeit juist bij lagere temperaturen, ook zo rond 12°C. Om die reden zien we de plant meer in december en de eerste 4 maanden van het jaar tot bloei komen.

Meer informatie over de witte geurende planten en andere woonplanten vind je hier.

footer-logo-flowers-nl

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!