Bakkers Favoriet van de Week - Januari  

Woonplant januari: Kamerbomen

Woonplant januari: Kamerbomen - PlantPlezier.nl

Veel mensen weten het niet, maar zelfs rond een kerstboom bestaat etiquette. Volgens de traditie wordt op 6 januari (Driekoningen) de kerstboom opgeruimd. Maar wat doe je met de lege plek die je kerstboom achterlaat?

Plantplezier - kamerbomen - plant van de maand - woonplant - ivo putman

De oplossing is heel eenvoudig: zet er een mooie grote kamerplant voor in de plaats. Een plant is een betoverend mooi alternatief voor je kerstboom en zo begint het nieuwe jaar gelijk groen. In januari 2016 zijn kamerbomen de Woonplanten van de Maand met als thema ‘groen op stam’.

Plantplezier - kamerbomen - plant van de maand - woonplant - ivo putman

Deze grote sfeermakers schitteren regelmatig in de woonbladen en worden steeds populairder. Extra reden dus, om ze deze maand extra onder de aandacht te brengen.

Plantplezier - kamerbomen - plant van de maand - woonplant - ivo putman

Kamerbomen en hun verhaal  

Stamproducten zijn er in vele maten en vormen. Van kort en dun tot dik en lang en van grillige vormen tot ranke, rechte stammen. Het zijn decoratieve en luchtzuiverende kleine bomen voor in de huiskamer. En doordat ze water kunnen opslaan in de stam, kunnen planten in de vrije natuur droge periodes overwinnen. Dit gemak dient de mens binnenshuis: het zijn ‘easy care’ planten, die weinig verzorging nodig hebben.

 Plantplezier - kamerbomen - plant van de maand - woonplant - ivo putman

Keuze Kamerbomen-assortiment

Het aanbod ‘groen op stam’ is rijk. De meest voorkomende kamerbomen die een stam vormen zijn Dracaena, Beaucarnea, Pachira en Polyscias.

 Plantplezier - kamerbomen - plant van de maand - woonplant - ivo putman

Verzorgingstips

  • Hoe bonter de plant, des te lichter de standplaats moet zijn. Wanneer het blad meer bladgroen bevat, kan hij met minder licht volstaan. Bladplanten mogen nooit in direct zonlicht, anders verbrandt het blad.
  • Hoe groter en dikker de stam, hoe gemakkelijker de plant in het onderhoud is. De stam slaat water op en teveel vocht kan zelfs leiden tot het rotten van de stam. In het algemeen geldt: geef regelmatig water op kamertemperatuur, maar voorkom een voetbad. In het voorjaar en de zomer is een douche in de vorm van een regenbui mogelijk door de plant even buiten te zetten. Zoiets gebeurt in de natuur tenslotte ook.
  • Laat geel of lelijk blad eerst verdrogen voordat je het verwijdert. Wanneer een kamerboom te hoog of minder mooi is geworden kan hij het beste in de lichtarme maanden gesnoeid worden. Ze kunnen soms ook bloeien, zeker als ze ‘liefdevol ‘verwaarloosd’ worden.
  • Om kamerbomen lang goed te houden is eens per maand kamerplantenvoeding aan te bevelen.
  • Misschien ten overvloede: kamerbomen zijn alleen ter decoratie en niet voor consumptie.
  • Vele stamplanten hebben luchtzuiverende effecten, zeker wanneer de kamerboom een flinke maat heeft.
  • Door de sterke vorm, uitstraling en gemakkelijke verzorging zijn stamproducten ook erg aan te bevelen voor studenten of als groenelement in kantoren en publieke ruimtes.

Meer weten over kamerplanten? Kijk dan even hier.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!