Bakkers Favoriet van de Week - Februari  

Woonplant februari: Narcis

Woonplant februari: Narcis - PlantPlezier.nl

Van knalgeel tot romig en hagelwit, soms gesierd met een feloranje kroontje – deze ultieme lentebode verdient het om nu het middelpunt van de belangstelling te zijn.

plantplezier - plant van de maand - woonplant - februari - narcis

Botanische beauty 

Niets brengt het voorjaar zo snel binnen als de Narcis. Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die openplooien tot prachtige trompetbloemen. Het is een instant sfeermaker die binnen vrij snel tot bloei komt. En dan ademt alles aan deze beauty de naderende lente uit. Het is een ideale bol op pot om snel en effectief het huis mee op te fleuren.

plantplezier - plant van de maand - woonplant - februari - narcis

Leve de lente! 

Als vrij strakke woonplant – puntige bladeren, gestileerde stengels – past Narcis prachtig bij de grafische vormen en lijnen die je nu vaak in interieurs ziet. Vooral de planten met de hagelwitte en felgele bloemen zijn een geweldige match met de bijbehorende primaire kleuren en de optische wirwar van patronen.

plantplezier - plant van de maand - woonplant - februari - narcis

Vrolijke wirwar

Niet alleen staan narcissen altijd heel vrolijk, sommige verspreiden eveneens een heerlijke geur, die ook aan het voorjaar doet denken. Narcissen in dezelfde kleur bij elkaar zetten heeft een krachtige moderne uitstraling, verschillende soorten mengen een speels effect. Dat wordt versterkt met potten in gladde, functionele materialen, zoals metaal en kunststof, maar ook glad leer en gepolijst hout.

plantplezier - plant van de maand - woonplant - februari - narcis

Noordelijke klassieker 

De Narcis groeit in het wild in weilanden, bossen en op rotsige plekken. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied omvat geheel West-Europa. Het is een veelvoorkomende plant die hier helemaal thuis is. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa. Gekweekte narcissen-op-pot komen vooral uit Nederland.

plantplezier - plant van de maand - woonplant - februari - narcis

Het verhaal achter Narcis 

Narcis, officieel Narcissus, is afgeleid van Narkissos, een beeldschone jongeling uit de Griekse mythologie. Hij had geen belangstelling voor de nimf Echo, die hem aanbad. In plaats van te flirten, ging hij liever jagen. Echo vroeg aan de God van de wraak, Nemesis, Narkissos te straffen voor die afwijzing. Toen Narkissos na een grote inspanning wilde gaan drinken uit een heldere beek, zag hij zijn eigen prachtige spiegelbeeld en hij was daarvan zo onder de indruk, dat hij dagenlang stapelverliefd op zichzelf in het water naar zichzelf bleef staan kijken. Uiteindelijk viel hij van uitputting in het water en verdronk. Op diezelfde plek ontlook een bloem met dezelfde schoonheid als van de jongeman, die een beetje naar beneden kijkt. Narcisme, al te grote eigenliefde, is ervan afgeleid.

plantplezier - plant van de maand - woonplant - februari - narcis

Narcis & verzorging 

Narcissen groeien en bloeien het best met ruimvoldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Des temeer water ze krijgen, des te hoger ze kunnen worden. Ze bloeien optimaal op een lichte plek en ze blijven het langst mooi in een niet al te warme omgeving. Omdat ze altijd naar de zon groeien, kunnen narcissen-op-pot binnen het beste af en toe een slagje worden gedraaid, dan groeien ze niet scheef. Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet het in een laagje water. Het hele proces van wortel-bol-steel-bloem is zo in laagjes te zien.

Wanneer de temperatuur niet te ver beneden het vriespunt daalt, kan de Narcis-op-pot ook buiten worden toegepast in plantschalen en –bakken, in combinatie met andere voorjaarsproducten als Primula en Salix.

plantplezier - plant van de maand - woonplant - februari - narcis

Vrolijke klassieker 

  • Narcis groeit en bloeit al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond.
  • Zet Narcis-op-pot in een keramieken kan en je hebt een boeket-op-pot.
  • Met de gele exemplaren maak je het huis makkelijk en snel mooi voor Pasen (27 maart): ze zijn verkrijgbaar van zacht romig tot knalgeel.
  • Potnarcissen zitten vaak met drie bollen in één pot, onder het motto ‘alle goede dingen bestaan uit drieën’.
  • Narcis is de nationale plant van Wales. Eerst was dat look: soldaten droegen dat in de vroege middeleeuwen op hun muts om onderling goed te onderscheiden te zijn van de vijand. In het Welsh lijkt het woord look sprekend op dat van Narcis. Cenhinen = Look, Cenhinen Pedr = Daffodil/Narcis. Omdat die laatste wat lieflijker is dan prei, is die door de jaren heen het nationaal symbool geworden. Het helpt dat de bloem erin het wild weelderig groeit en bloeit.
  • Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant.

Meer informatie over de Narcis en andere woonplanten vind je hier.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!