Bakkers Favoriet van de Week - December  

Woonplant december: Hyacint

Woonplant december: Hyacint - PlantPlezier.nl

Het is alweer de laatste maand van 2015! Hekkensluiter Woonplant van de maand december is de Hyacint. 


Het verhaal van de Hyacint

De wetenschappelijke naam van de hyacint is Hyacinthus. De naam Hyacinthus komt van de Griekse Hyakinthos, een mythologische figuur.

Hyakinthos was een mooie jongen die door Apollo werd bemind en per ongeluk werd gedood. Uit het op de aarde stromende bloed, deed Apollo een bloem ontspruiten; de Hyakinthos. Vervolgens werd het Griekse woord gelatiniseerd naar Hyacinthus.

Productie van de Hyacint

Bij Nederland denk je misschien als eerste aan tulpen, maar de Hyacint is met 46 miljoen planten per jaar een van de meest geteelde bolgewassen in Nederland. De bollen op pot komen uit de koelcel en komen vervolgens snel in bloei bij voldoende warmte en licht.

De Hyacinthus staat symbool voor vrede en macht en komt oorspronkelijk uit West-Azië; Turkije, Syrië en Libanon. Omstreeks 1560 werd de plant in Oostenrijk in cultuur genomen. In de 17e en 18e eeuw was de Hyacint alleen bij welgestelde bloemenliefhebbers te vinden, gelukkig is de plant er inmiddels voor iedereen.

Hyacintassortiment

Hyacinten worden meestal op kleur verkocht en minder op cultivarnaam. De meest voorkomende kleuren in het Hyacinten-oppot-assortiment zijn wit, roze en blauw. Daarnaast komen er steeds meer andere kleuren voor, zoals lila, zalm, dieppaars, zachtgeel en rood. Qua bloemvorm zijn er enkelbloemige en gevuldbloemige soorten verkrijgbaar. Een bijzondere verschijning is de Multiflora, waarbij meerdere bloemstelen uit één bol komen.

Verzorgingstips 

De pothyacint is een heerlijk geurende plant die lang plezier kan geven. Voor een lange bloei verlangt de plant binnen naar een zo koel mogelijke plek. In de tuin stelt hij weinig eisen; hij kan zowel in de schaduw als in de zon.

Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt.

Voeding is eigenlijk niet nodig, doordat de meeste voeding al in de bol aanwezig is.

Wanneer de hyacint koel (bijvoorbeeld in een schaal/mandje bij de voordeur) staat, blijft hij mooi compact en stevig.

In huis weinig water geven, dan blijft hij ook mooi compact – en is kans op omvallen minimaal.

Creatieve tips voor de Hyacint

Door zijn geurende eigenschappen en het ontluikende bolletje, past de Hyacint prima bij de kerstgedachte van het nieuwe leven. Het verwerken van de bollen met bloemen eraan in kransen, tafeldecoraties en kerstarrangementen, past dan ook helemaal bij deze periode.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!