Bakkers Favoriet van de Week - December  

Woonplant: Azalea

Woonplant: Azalea - PlantPlezier.nl

De vrolijke, flamboyante bloemen van Azalea zijn een prima remedie tegen de donkere dagen voor Kerst. Ze bloeien gul en sierlijk, op planten die de bekende struikvorm hebben, maar ook als mini, piramide of op stam verkrijgbaar zijn. De romantische bloemen zijn wit, roze, rood of paarsrood, maar er zijn ook Azalea’s met tweekleurige bloemen. Azalea kan zo’n overvloed aan bloemen geven, dat je de groene blaadjes bijna niet meer kan zien.

12-2016-07

Naam

De naam Azalea is afgeleid van het Griekse ‘azaleos’ wat droog betekent en vermoedelijk slaat op de houtachtige takken van de Azalea en niet op de grond: die moet altijd licht vochtig zijn.

12-2016-08

Herkomst  

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China en komt uit de Rhododendron familie; er zijn meer dan 150 variëteiten. Hoe kouder de streek, hoe kleiner de bloem, maar Azalea is een taaie plant die zelfs in de Himalaya voorkomt én bloeit. Weliswaar laag en met minibloemetjes, maar wel met velen, zodat er toch compleet roze velden zijn. De woonplant die in het westen bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken. Voor zover bekend dook Azalea in Nederland voor het eerst in 1680 op, de plant werd meegebracht door VOC schepen.

12-2016-12Azalea als symbool

Met een afkomst uit Azië is het niet verwonderlijk dat de Azalea een bijzondere betekenis heeft in een aantal Aziatische landen. Zo is het de nationale bloem van Nepal, staat Azalea bekend als het ‘Ik denk aan thuis-struikje’ in China en in Japan staat het schenken van een Azalea symbool voor het geven van geluk.

12-2016-09

Azalea heeft de wereld veroverd

Azalea is een van de meest veelzijdige bloeiende kamerplanten, wereldwijd geliefd en zeer gevarieerd in verschijningsvormen, van mini’s tot Azalea’s op stam. Daarnaast is er veel variatie in bloemen, van enkele en dubbele tot effen en bijzondere bi-colours. Er is dus altijd een Azalea die bij je past.

img_4995

Kijk op Bakker.com en vind jouw Azalea

Verzorgingstips

  • Een Azalea lust wel een slokje. Geef de plant regelmatig ruim water of dompel de potkluit in een emmer water om de kluit volledig te verzadigen. Voor planten met een grote vochtbehoefte zijn speciale potten verkrijgbaar die de plant vanuit een waterreservoir van het benodigde vocht voorzien.
  • De plant kan niet goed tegen warmte, daar gaat hij slap van hangen. Vermijd om die reden een standplaats in de felle zon of bij een warmtebron, Azalea staat het best op een koele, lichte plek.
  • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. Wanneer de plant moet worden overgeplant in een grotere pot is het belangrijk speciale zure potgrond te gebruiken, speciaal voor zuurminnende planten.
  • Is Azalea als woonplant te groot geworden, dan kan die na de bloei buiten op een schaduwrijke, zure vochthoudende grond uitgeplant worden, overwinteren doet Azalea het liefst beschut in een kas of schuur met enige beschutting.
  • Besproei de plant regelmatig als deze in knop is. Als de knoppen opengaan niet meer sproeien.

mooiwatplantendoen

 

 

 

 

 

 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!