Bakkers Favoriet van de Week - April  

Woonplant april: Peperomia

Woonplant april: Peperomia - PlantPlezier.nl

In april is pittige Peperomia de Woonplant van de maand. Decoratief om te zien, opvallend om solo neer te zetten, schitterend in gezelschap van andere Peperomia.

Het verhaal van Peperomia

Peperomia is een geslacht dat behoort tot de Piperaceae en is verwant aan peper. Vandaar de naam: Peperomia betekent ‘lijkt op pepers’. Het is een grote plantenfamilie van meer dan 1500 soorten die merendeels uit de tropische regenwouden van Centraal en Zuid-Amerika komen. Vaak zijn het kruiden, heesters of klimmers, met niet bijster spectaculaire bloemen. Die hebben meestal een aarvorm die lijkt op een staartje.

Bij Peperomia gaat het vooral om de decoratieve bladvormen, –kleuren en -tekeningen. De planten hebben half succulente eigenschappen, dat wil zeggen dat ze het vermogen hebben vocht op te slaan in hun vlezige stengels of bladeren, om in mindere tijden op terug te vallen. De mate waarin ze vocht kunnen opslaan, is echter beduidend minder als bij volbloed succulenten en cactussen.

  • Peperomia is niet erg gevoelig voor ziekten en plagen.
  • Door de succulente eigenschappen kunnen de planten redelijke droogte aan. Het is belangrijk de planten niet te nat te houden waardoor de plant van binnenuit weg kan rotten.
  • Het blad is gevoelig voor het spuiten met bladglans.Peperomia heeft huidmondjes aan de bovenzijde van het blad zitten. Bladglans kan deze mondjes verstoppen, met als gevolg dat het zwart wordt.
  • Het assortiment Peperomia is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er is ruime keuze in bladkleuren en vormen.

04-2016-07

  • Peperomia zijn ‘easy care’ die weinig verzorging nodig hebben. Standplaats is bij voorkeur licht, maar niet in de volle zon. Ook hier geldt de regel: ‘Hoe bonter het blad, hoe lichter de plant moet staan.’ In het voorjaar en de zomer kan Peperomia zowel binnen als buiten staan, mits de temperatuur boven de 12 – 15°C blijft.
  • Vermijd grote temperatuurschommelingen en tocht.
  • Peperomia kan in het vroege voorjaar worden gesnoeid worden. Haal de uiteinden van scheuten weg, zodat weer nieuwe scheuten zich gaan vormen en de plant een voller aangezicht krijgt. Ten overvloede: Peperomia is alleen geschikt voor decoratie en niet voor consumptie.

  • Dankzij het opvallende blad is de Peperomia niet alleen als solo-plant interessant, maar ook prachtig als groep met verschillende variëteiten
  • Door de frisse bladkleuren, compacte vorm en gemakkelijke verzorging is Peperomia erg geschikt voor studenten, mensen zonder groene vingers of met meerdere planten bij elkaar in  grote decoratieve schalen voor in kantoren of publieke ruimtes. In combinatie met verschillende ondergronden is de plant in zowel moderne als klassieke interieurs toe te passen. Een lage standplaats laat het blad extra goed uitkomen.

Wil je meer weten over woonplanten of tuinplanten van de maand, kijk dan even hier.

footer-logo-plants-nl-1

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!