Bakkers Favoriet van de Week - Januari  

Tuinplant van de maand: Winterheide

Tuinplant van de maand: Winterheide - PlantPlezier.nl

In januari zijn de meeste tuinplanten in ‘winterslaap’, maar gelukkig zijn er uitzonderingen. Het heideplantje bijvoorbeeld zorgt midden in de winter nog voor kleur in de tuin. Deze robuuste tuinplant met kleine bloemetjes is er eentje om van te houden.

Heide (ook wel de Erica genoemd) kan zowel in de volle grond als in potten geplant worden. Het kleurrijke struikje wordt ongeveer 25 centimeter hoog en is daarom bijzonder geschikt om vooraan in de border te planten. De kleine bloemetjes hebben een rode, paarse of witte kleur en nodigen uit om van dichtbij te bewonderen. Heide staat garant voor kleur tot ver in april!

 

Wanneer je heide een plekje in de border geeft, zet ze dan in groepjes van 3, 5 of 7 bij elkaar. Dat valt in een kale wintertuin goed op en geeft een natuurlijk en kleurig effect.

Heide heeft behoefte aan een zure grond. Is de grond in je tuin van nature niet zuur, dan moet je speciale maatregelen treffen. Het helpt in ieder geval om de heide in speciale potgrond te planten, zoals bijvoorbeeld Hortensia Grond. Deze grond is speciaal voor zuurminnende planten. Ook kun je de grond in je tuin of border verbeteren met Tuinturf. Dit is een speciale bodemverbeteraar voor zuurminnende planten en is heel geschikt voor heide (Pokon verkoopt deze grondsoorten bij de tuincentra).

 

Verzorgingstips:

– Zorg dat de kluit van het plantje niet uitdroogt als hij niet in de volle grond staat.

– Als je regelmatig wat plantenvoeding in het gietwater doet, zal de winterheide extra rijk bloeien.

– Als de heide is uitgebloeid, snoei het struikje dan geheel terug.

 

Winterheide - erica - ivo - plantplezier - tuinplant - januari 2015

Je kunt met heide ook accessoires maken, zoals dit hartje. Leuk voor Valentijnsdag?

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!