Bakkers Favoriet van de Week - Maart  

Tuinplant maart: Muurbloemen

Tuinplant maart: Muurbloemen - PlantPlezier.nl

Muurbloemen zijn de tuinplanten van de maand maart.

Wie denkt aan muurbloemen, denkt misschien niet direct aan de Aubrieta en Saxifraga. In de maand maart worden deze planten extra in de spotlights gezet omdat zij vroeg zorgen voor kleur in de tuin en daarmee al een gevoel van lente geven.

Door hun compacte en hangende vorm zijn ze heel goed te gebruiken langs muurtjes en plantenborders en kunnen er kleurrijke hangende wolkjes in de tuin ontstaan.

aubretia - plantplezier - plant van de maand - maart

De Aubrieta wordt ook wel Blauwkussen genoemd, houdt van een plekje in de volle zon met voedzame, iets kalkrijke, grond en wordt zo’n tien centimeter hoog. De volksnaam dankt de plant aan haar compacte bloeivorm: Aubrieta lijkt op een kussen van blauwe bloemetjes. Het kleurenpalet is tegenwoordig bijzonder rijk. Naast blauw zijn er ook witte, roze, rode en paarse varianten te verkrijgen. De bloei begint in maart en duurt tot in mei. De bloei van de Aubrieta kan zo rijk zijn dat je soms de bladeren niet meer ziet.

 

De Saxifraga heeft witte, rode, roze of paarse bloemen die zich meestal vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer laten zien. Saxifraga kan zich prima tussen tegels nestelen waar de plant de bodem snel bedekt. Hierdoor krijgt onkruid minder kans.

Het is raadzaam de Saxifraga in groepen te planten op een lichte en liefst vochtige plaats.

De volksnaam Steenbreek kreeg de plant omdat hij vroeger als medicijn tegen nier- en blaasstenen werd gebruikt.

Wist je dat maart een uitstekende maand is om deze muurbloemen te planten?

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!