Bakkers Favoriet van de Week - December  

Tuinplant: Kerstroos (Helleborus)

Tuinplant: Kerstroos (Helleborus) - PlantPlezier.nl

De kerstroos (Helleborus) staat in december als Tuinplant van de Maand in de spotlights. Als de meeste tuinplanten in winterslaap zijn, zorgt de kerstroos met haar diepgroene blad en stralende bloemen voor kleur in de wintertuin.

Paars, wit, roze, zachtgeel, zwart of gespikkeld… kerstrozen zijn de musthaves van deze winter.

plantplezier - helleborus - plant van de maand - tuinplant - december

Kerstroos

Het blijft spectaculair, een plant die bloeit in de winter. Kerstroos (Helleborus niger) trakteert je van november tot en met maart op grote witte bloemen. In het hart zit een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst doen de kerstroos nauwelijks wat. De tuinplant gaat weliswaar wat hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt kerstroos zich weer op.

plantplezier - helleborus - plant van de maand - tuinplant - december

Oosters

Een zusje van de witte kerstroos is de Oosterse kerstroos (Helleborus orientalis). Deze tuinplant heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. De Oosterse kerstroos is verkrijgbaar in verschillende formaten. Van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt, tot een hoge struik die een flinke pot nodig heeft óf een plek in de border.

plantplezier - helleborus - plant van de maand - tuinplant - december

Pioniersplant

In het wild groeit de kerstroos in bergachtige gebieden van Centraal-, Zuid-Europa en Klein-Azië. De eerste bekende vermelding van de plant stamt uit 1400 voor Christus, toen de arts Melampus erover schreef. De plant reisde mee naar Amerika, waar de winterbloeier inmiddels symbool staat voor pionieren en overleven.

plantplezier - helleborus - plant van de maand - tuinplant - december

Verzorgingstips

  • Zet de kerstroos op een beschut en zonnig plekje. Des te meer de plant in de schaduw staat, des te minder bloemen de kerstroos produceert.
  • Hangen de bladeren er wat slapjes bij? Tijd om de plant water te geven. Na een paar uur staat de kerstroos weer te stralen. Als het vriest, is het beter om geen water te geven.
  • Verwen de kerstroos eens per twee weken met wat plantenvoeding. Je zal worden beloond met een extra lange en rijke bloei.

Meer informatie over de kerstroos en andere tuinplanten vind je hier.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!