Bakkers Favoriet van de Week - Februari  

Tuinplant februari: Viburnum

Tuinplant februari: Viburnum - PlantPlezier.nl

Sneeuwbal (Viburnum) brengt gegarandeerd sneeuwballen in de tuin en sleept hiermee tuinliefhebbers opgewekt het vroege voorjaar in!

plant van de maand - plantplezier - februari - viburnum

Bloei of bes, groot of klein

Viburnum  is een veelzijdige heesterfamilie en er zijn soorten die in de winter groen blijven, half wintergroene types én soorten die hun blad helemaal loslaten. Ter compensatie groeien er dan wel van november tot maart witroze bloemen in trosjes aan de kale takken. Die bloemen geuren heerlijk en kunnen goed tegen vorst: een spectaculaire combinatie. Hoe later de bloei, des te groter over het algemeen de bloemen worden. Sneeuwbal maakt bovendien vaak in het najaar een tweede bloei door of levert dan mooie rode, blauwe of zwarte bessen.

plantplezier - viburnum - plant van de maand

Gemiddeld wordt de plant zo’n drie meter hoog, al is er ook een dwergversie die ongeveer een meter wordt en een reus die met gemak zes meter haalt. Met ook nog mooi verkleurend blad in de herfst heeft deze tuinbloeier in alle seizoenen iets bijzonders te bieden, zowel in de volle grond als in kuipen, bakken en potten. Het is een ideale opsteker voor de eerste, vaak wat saaie tuinmaanden van het jaar.

viburnium - plantplezier - plant van de maand

Groeten uit Gelderland! 

De heester wordt vooral geassocieerd met Nederland: de eeuwenoude volksnaam is ‘Guelder rose’, of wel Gelderse roos. In deze provincie zou de sneeuwbal het eerst hebben gebloeid.

Meer weetjes over sneeuwbal

  • De plant is het symbool van fierheid, omdat hij vier seizoenen lang presteert.
  • De bessen helpen vogels de winter door, maar zijn niet eetbaar voor mensen.
  • In China wordt sneeuwbal vaak rond tempels geplant: de geur is een extra eerbetoon aan Boeddha.
  • In de prehistorie werden de lange, rechte takken van sneeuwbal gebruikt als pijlschacht, zo blijkt uit de vondst van Ötzi de IJsman, wiens gemummificeerde 4000+ jaar oude lichaam in de Alpen werd gevonden. Zijn pijlkoker zal vol rechte, lichte takken van deze heester.
  • Amerikaanse tuingoeroe Michael Dirr zegt: “Een tuin zonder Viburnum is vergelijkbaar met een leven zonder muziek of kunst.”

Meer informatie over de Sneeuwbal en andere tuinplanten vind je hier.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!