Bakkers Favoriet van de Week - Januari  

Tuinplant januari: Blauwe coniferen

Tuinplant januari: Blauwe coniferen - PlantPlezier.nl

De blauwe conifeer staat in januari als Tuinplant van de Maand in de spotlights. Wanneer veel tuinplanten nog in diepe rust zijn en bladvorming op zich laat wachten, zorgen blauwe coniferen voor een behaaglijke en chique sfeer.

plantplezier - plant van de maand - januari - coniferen - blauwe coniferen

Coniferen zijn dan ook weer helemaal terug van weggeweest. Gelukkig maar! Al met een paar coniferen geef je de tuin, het terras of balkon in een handomdraai kleur. Prachtig blauw. Blauwe coniferen stellen daarbij zowel mensen met, als zonder groene vingers niet teleur. Ze zijn oersterk en vragen nauwelijks verzorging.

Conifeer is een verzamelnaam voor sparren, cipressen en jeneverbessen. De één krijgt volop vruchtjes en de ander heeft diepgroene of blauwe naalden. Sommigen kunnen meters hoog worden, terwijl anderen juist compact en laag blijven. De blauwe jeneverbes (Juniperus squamata ‘Blue Star’) wordt bijvoorbeeld maximaal 50 cm. Daardoor is deze ‘Blue Star’ ideaal om vooraan in de border te planten of in potten op de tuintafel te zetten. Andere blauwe coniferen die zeer geschikt zijn voor in de tuin zijn de blauwspar (Picea pungens ‘Super Blue’), Chinese jeneverbes (Juniperus chinensis stricta) en de kegelvormige dwergcipres (Chamaecyparis ellwoodii).

plantplezier - plant van de maand - januari - coniferen - blauwe coniferen

Tips

  • De kleur van blauwe coniferen krijgt een nog sterkere uitstraling in een paarsblauwe of grijze pot.
  • Met verschillende conifeersoorten bij elkaar creëer je eenvoudig een mini-natuurbos. Door te kiezen voor verschillende formaten, krijgt het stilleven afwisseling en diepte.

plantplezier - plant van de maand - januari - coniferen - blauwe coniferen

Eenvoudig

Verzorging van coniferen is eenvoudig en zelfs snoeien is niet echt nodig. Coniferen groeien namelijk als vanzelf in vorm. Staat de conifeer in een pot? Ook prima, maar zorg wel voor een gat in de bodem zodat overtollig (regen)water kan wegvloeien. Om coniferen gezond en sterk te houden is plantenvoeding in het voorjaar aan te raden. Meer informatie over coniferen en andere tuinplanten vind je hier.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!