Bakkers Favoriet van de Week - Mei  

Woonplant mei: Tropische schoonheden

Woonplant mei: Tropische schoonheden - PlantPlezier.nl

Anigozanthos, Gloriosa en Medinilla zijn als tropische schoonheden de Woonplanten van de maand. Opvallend, zomers en echt weer eens iets anders om mee uit te pakken.

plantplezier - mooi wat planten doen - tropische schoonheden - woonplant - mei

De verhalen achter de tropische schoonheden

Medinilla is inheems in de berggebieden van de Filippijnen en komt daar voor in meer dan tweehonderd verschillende soorten. Medinilla groeit als epifyt in bomen, dat wil zeggen dat de plant geen voedsel aan de gastheer onttrekt. De bekendste onder de woonplanten is Medinilla magnifica. De geslachtsnaam Medinilla is vernoemd naar J. de Medinilla, gouverneur van de Marianen Eilanden in 1820. De soortaanduiding ‘magnifica’ doet al vermoeden dat de plant magnifieke bloemen heeft en dat is niet overdreven. De plant geeft bloemtrossen die tot wel dertig centimeter lang worden.

plantplezier - mooi wat planten doen - tropische schoonheden - woonplant - mei

Verzorgingstips Medinilla

Medinilla vraagt een lichte standplaats, in de wintermaanden kan de plant zelfs direct zonlicht verdragen. In het voorjaar en de zomer niet in de volle zon, in verband met bladverbranding. Geef de plant matig water, de grond mag tussen gietbeurten door een beetje indrogen: liever iets te droog dan te nat. De woonplant heeft geen voeding nodig en hoeft ook niet gedompeld te worden. De ideale temperatuur voor Medinilla ligt tussen de 17- 25°C. Om de plant opnieuw tot bloei te brengen moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd en moet de plant twee tot drie maanden op een lichte en koelere (16-18°C) plek staan. Zodra de plant nieuwe knoppen laat zien, weer warmer zetten en meer water geven en eens per maand wat voeding geven.

plantplezier - mooi wat planten doen - tropische schoonheden - woonplant - mei

Anigozanthos groeit in het wild in Zuidwest Australië, in de omgeving van Shark Bay en Mount Baker. In deze ruige, droge omgeving gedijt Kangoeroepoot, zoals de Nederlandse naam luidt,  met zijn eigenaardige bloemen die lijken op de pootjes van het gelijknamige dier. De roodgroene variant is het symbool van West-Australië. Anigozanthos is afgeleid van de Griekse woorden Anises = ongelijk en Anthos = bloem. Deze woonplant is een zogenoemde ‘lange dag plant’. Dat wil zeggen dat de plant pas laat bloemen laat zien, bij dagen die langer dan vijftien uur daglicht bieden.

Verzorgingstips Anigozanthos

Anigozanthos houdt van een warme, zonnige en niet te natte plaats in de kamer of buiten. Door zijn herkomst met goed doorlatende grond kan de woonplant geen natte kluit hebben. Geef daarom zeer matig water en hou de temperatuur rond de 20°C. Oude takken verwijderen om herbloei te krijgen, maar dat lukt alleen in perioden met lang daglicht. Om de plant te laten overwinteren, is het belangrijk dat de temperatuur boven de 20°C blijft.

 

plantplezier - mooi wat planten doen - tropische schoonheden - woonplant - mei

Gloriosa Is inheems in India en het centraal tot zuidelijk deel van Afrika, waar hij als klimplant groeit. Tegenwoordig komt de plant in de gehele tropengordel voor. Gloriosa is familie van de Liliaceae. De ondergrondse knolvormige wortelstokken zijn langwerpig en dragen ogen waar uitlopers uitgroeien. Gloriosus betekent roemvol en dat straalt deze prachtige opvallende plant aan alle kanten uit. De ranken van Gloriosa kunnen uitgroeien tot flinke lengtes van wel vijf meter, waaraan de karakteristieke bloemen groeien met de teruggebogen bloemblaadjes en de opvallende meeldraden.

plantplezier - mooi wat planten doen - tropische schoonheden - woonplant - mei 

Verzorgingstips Gloriosa

Gloriosa kan zowel binnen als buiten worden gehouden. De temperatuur dient dan wel boven de 18°C te zijn. Een beschutte en lichte standplaats is belangrijk. Met regelmatig begieten, een voetbad voorkomen en eens per week voeding geven, zal Gloriosa uitbundig blijven bloeien tot het najaar. Om de plant over te houden, dient na de bloei de kluit  iets droger te worden gehouden. De bovengrondse delen van de plant sterven dan af en de knollen kunnen uit de grond worden gehaald en droog bewaard worden. In het voorjaar de knollen ongeveer drie cm diep in verse grond planten met het groeipuntje naar boven. De grond dan vochtig houden en weer hogere temperaturen geven, zodat zich stengels en bloemknoppen kunnen vormen.

footer-logo-plants-nl-1

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!