Bakkers Favoriet van de Week - Juni  

Spathiphyllum

Spathiphyllum - PlantPlezier.nl

In juni staat de Spathiphyllum, ook bekend als lepelplant, op een voetstuk als woonplant van de maand. Niet voor niets want de Spathiphyllum vraagt weinig en geeft veel.

 

Het verhaal van de Lepelplant

De lepelplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela, een echte schaduwplant die van een warme en vochtige omgeving houdt. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en maakt sindsdien een stormachtige ontwikkeling mee. Inmiddels zijn er ruim vijftig verschillende cultivars, die bijna allemaal witte bloemen hebben of, soms, enigszins groen. Veredelaars proberen nu zoveel mogelijk bloemen aan een plant te krijgen, of juist extra grote bloemen te kweken. De Spathiphyllum is dus volop in ontwikkeling.

06.spathiphyllum.11

Sinds een paar jaar krijgt de plant zelfs aandacht van de NASA Clean Air Study. Deze studie had als doel schone lucht in ruimtestations te onderzoeken en de Spathiphyllum kwam daarmee naar voren als bovengemiddeld luchtzuiverend.

Alle planten absorberen koolstofdioxide en laten zuurstof vrij; NASA beveelt daarom aan om vijftien tot achttien grote planten in een huis van honderdzestig vierkante meter te hebben. De hoeveelheid grond is ook belangrijk, omdat micro-organismen in de grond ook kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen.

 

Weinig verzorging

De Spathiphyllum is een gemakkelijke plant en vraagt alleen een lichte standplaats, uit de felle zon en een temperatuur van zo’n achttien tot tweeëntwintig graden Celsius. De plant geeft zelf aan wanneer het water nodig heeft omdat het de bladeren laat hangen, maar beter is om de kluit vochtig te houden en de plant regelmatig lauw water te geven met af en toe plantenvoeding. Ook uitgebloeide bloemen verwijderen is raadzaam.

Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van vijftien graden Celsius ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon.

06.spathiphyllum.9

De Spathiphyllum is door de bijzondere luchtzuiverende eigenschappen, en de geringe vraag om verzorging erg populair geworden. Daarnaast is de plant met de juiste potten te combineren in ieder interieur, maar de mooiste combinatie is toch wel die met een trendy pot. Altijd een geslaagd cadeau. Voor een ander, of gewoon voor jezelf!

Wil je meer weten over de Spathiphyllum? Bekijk dan ook deze  site.

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!