Bakkers Favoriet van de Week - April  

Pelargonium grandiflorum, onze Franse Geranium

Pelargonium grandiflorum, onze Franse Geranium - PlantPlezier.nl

In de Uitzending van Robs Grote Tuinverbouwing laten Ivo en Rob nu al regelmatig Franse Geraniums zien. Deze Geraniums komen uit de Bella Donna Collection en hebben grote bloemen, zijn extra hard en hebben een lange doorbloeitijd.

Aardig om te weten is dat de kweker van deze collectie extra aandacht besteedt aan duurzaamheid bij het kweken van deze mooie Geraniums. Door te investeren in nieuwe technieken is het gelukt om het ernergieverbruik naar beneden te brengen en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische gewasbescherming. Denk hierbij aan de inzet van insecten en het gescheiden afvoeren van alle reststoffen voor hergebruik.

Maar wat is het verhaal van de Franse Geranium precies?

Eigenlijk zou een betere naam voor de Franse Geranium, Zuid-Afrikaanse Geranium zijn. Omstreeks 1600 namen VOC-schepen deze plant vanuit zuidelijk Afrika mee naar Europa waar hij belandde in botanische tuinen en orangerieën bij kasteeltuinen. Hij is nooit meer uit Europa verdwenen.

Deze grootbloemige Geranium is altijd een kleurige verschijning. De grote trompetvormige bloemen bloeien in trossen en in de kleuren; helderpaars, felroze, lichtroze, donkerrood, felrood en wit.

Het leuke van de Franse Geranium is dat naast deze vrolijk gekleurde bloemen de fluweelzachte bladeren ook nog heerlijk geuren.

pelargonium - maand - maart - plantplezier

De Franse Geranium met zijn prachtige witte/rode bloemen

Het is duidelijk dat deze plant, afkomstig uit een warm gebied, niet dol is op kou en graag na de vorst buiten staat op een lichte plaats met minimaal 4 uur zonlicht. Tot diep in de herfst kun je nog van de kleuren van deze Geranium genieten mits hij goed wordt verzorgd natuurlijk. De plant vindt het dan ook prettig om regelmatig en direct in de pot water te krijgen. Als regelmatig de uitgebloeide bloemen worden weggehaald, zal de Franse Geranium nieuwe bloemknoppen aan blijven maken en dus door blijven bloeien. Mocht je de plant willen laten overwinteren doe dit dan in een koele kamer en geef hem in deze periode beperkt water.

Leuk om te weten:

  • Een Franse Geranium heeft minimaal 4 uur aan zonlicht nodig om goed door te blijven bloeien.
  • Krijgt je Franse Geranium gele bladeren? Waarschijnlijk geef je hem dan te veel water.
  • In de Verenigde Staten noemt men de Franse Geranium een Martha Washington Geranium.
  • In de winter kun je de Franse Geranium terug knippen tot 10 centimeter en laten overwinteren in een kamer bij een temperatuur van zo’n 12°C.
  • De naam Geranium is afgeleid van het Griekse ‘Geranos’ wat kraanvogelbek betekent. Men vond namelijk dat de vruchtbladeren een lange bek vormden.
  • In de uitzending van Robs Grote Tuinverbouwing laat Rob de Franse Geraniums uit de Bella Donna Collection zien. Dit zijn harde planten, met grote bloemen en een lange doorbloeitijd.

 Verzorging van de Franse Geranium:

– Lichte standplaats

– Regelmatig water geven, direct in de pot, niet op de plant zelf

– Uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen

pelargonium - maand - maart - plantplezier

apartus_logo7

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!