Bakkers Favoriet van de Week - December  

Woonplant december: de Orchidee (Phalaenopsis)

Woonplant december: de Orchidee (Phalaenopsis) - PlantPlezier.nl

De oogstrelende orchidee met ranke stelen, glimmende bladeren en vlinderachtige bloemen brengt je stijl, klasse en een vleugje Azië.

Phalaenopsis, dat komt van het Griekse ‘phalaina’ (mot) en ‘opsis’ (gelijkend). En inderdaad, de bloemen van de Phalaenopsis lijken op vliegende motvlinders. Daardoor wordt de plant ook wel Vlinderorchidee genoemd. De bloemen zijn er in het paars, roze, zalmkleur, wit, geel en zelfs blauw (deze zijn geverfd) en hebben vaak een creatief gespikkeld of gestreept patroon. Bovendien heeft het hart van de bloem een uitstekende ‘onderlip’.

De Phalaenopsis heeft behoorlijk wat reiservaring. De plant werd rond 1700 ontdekt in de tropische regenwouden van Azië en Australië en kwam met ontdekkingsreizigers mee naar West-Europa. De orchidee is van nature gewend om te groeien in bomen en op rotsen, maar vermaakt zich ook op een ventersbank of bureau.

Zet de Phalaenopsis op een plaats met voldoende licht, maar vermijd felle zon tussen april en oktober. Als de wortels wit zijn geworden, wil de plant graag een slokje. Dompel de pot eens in de 7 tot 10 dagen ongeveer 10 minuten onder in lauw (regen)water zodat de wortels zich kunnen volzuigen met vocht. En als de verwarming aan staat, kun je de bladeren regelmatig besproeien. Bovendien kun je de plant bemesten met orchideeënvoeding. Van november tot en met februari een keer per maand, de rest van het jaar twee keer per maand.

orchidee

De Orchidee is er in verschillende kleuren en uitvoeringen.

 

Wist je dat?:

  • Veel orchideeën een lichte geur verspreiden, ze ruiken het sterkst bij zonsopgang?
  • De Phalaenopsis symbool staat voor verbondenheid, vrouwelijkheid, samenwerking, spiritualiteit, elegantie en eigenwaarde?
  • Phalaenopsis zich het allerprettigst voelt bij een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C. De minimumtemperatuur voor de plant is 16°C.
  • Je de plant voor een tweede keer in bloei kunt brengen? Knip de tak boven het tweede oog (van onderaf geteld) af. Daarna zet je de plant op een koelere plaats neer en na ongeveer 2 maanden zet je de plant weer terug om te genieten van de mooie bloemen. Vergeet niet de plant dan weer regelmatig water te geven.
  • Er ook steeds meer kleine Phalaenopsis verkrijgbaar zijn? Handig wanneer je weinig ruimte hebt.
  • Zelfs de wortels van de Phalaenopsis het bekijken waard zijn? Een glazen plantenpot is dus een goed idee.
  • Phalaenopsis door veel mensen wordt gezien als dé orchidee? Alle Phalaenopsis zijn inderdaad orchideeën, maar niet alle orchideeën zijn Phalaenopsis. Andere orchideeën zijn bijvoorbeeld Cambria, Dendrobium, Oncidium en Vanda.
  • Phalaenopsis een van de eerste tropische bloemen was die verschenen in Victoriaanse bloemencollecties?
  • Voor de kust van Taiwan Orchid Island ligt, genoemd naar de Phalaenopsis die er rijkelijk bloeit?
  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!