Bakkers Favoriet van de Week - Mei  

De bruidsbloem

De bruidsbloem - PlantPlezier.nl

Vaak zie je als een gebied geïsoleerd raakt dat de bloemen en planten, en vaak ook dieren, evolueren en er nieuwe soorten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de koalabeer die van oorsprong alleen voorkomt in Australië. Ook Madagaskar is daar zo’n voorbeeld van.

De bloemen en planten van Madagaskar zijn in veel opzichten uniek dankzij de geïsoleerde ligging van het eiland. Meer dan 80% van de circa vijftienduizend plantensoorten zijn nergens anders ter wereld te vinden. De Stephanotis is een voorbeeld van zo’n plant die zijn oorsprong nergens heeft dan op Madagaskar. Met zijn groene glanzende bladeren en geurende, wasachtige, zuiver witte buisvormige bloemen is deze klim- en slingerplant inmiddels in Nederland een van de klassiekers en wordt hij ook wel de bruidsbloem genoemd. De bloemen van de plant worden veel in klassiek en modern bruidswerk gebruikt.

Ivo maakte een vlog over deze bijzondere plant en noemde een paar tips om de plant te verzorgen. Heb je dit gemist dan hier nog even de tips op een rijtje:

  • De Stephanotis staat binnen graag licht, maar niet in de felle zon.
  • Laat de kluit niet uitdrogen, maar voorkom een voetbad.
  • Haal regelmatig uitgebloeide bloemen weg.
  • Voorzie de planten tweewekelijks van plantenvoeding. Dit zorgt voor een rijke, langdurige bloei.
  • Wanneer de planten zijn uitgebloeid, kunnen deze betrekkelijk eenvoudig weer opnieuw in bloei gebracht worden in een volgend seizoen. Geef je Stephanotis een koele rustperiode (±12°C) in de lichtarme maanden, minder water en geen voeding. In het voorjaar zullen er zich dan weer nieuwe knoppen ontwikkelen, als de daglengte langer dan 12 uur is.

Ook schreef ook een column over de liefde van Marilyn Monroe voor deze plant.

Interesse in deze heerlijk geurende bloeier? Bestel hem hier en vergeet niet actiecode PLANTPLEZIER te gebruiken.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!