Bakkers Favoriet van de Week - Maart  

Citrusboompjes in alle soorten, maten en smaken

Citrusboompjes in alle soorten, maten en smaken - PlantPlezier.nl

In de uitzending bestellen Rob en Ivo citrusboompjes met de tablet bij Bakker.com. Het online warenhuis dat veel producten en planten uit Robs Grote Tuinverbouwing via PlantPlezier koppelt aan jou. Ben je ingeschreven voor de nieuwsbrief dan kun je met een paar klikken een leuke plant thuis laten bezorgen. Niets moet natuurlijk, maar gemak dient de mens.

Rob en Ivo - plantplezier - bakker.co - citrus

Deze week bekijken Rob en Ivo citrusboompjes en maakte Ivo hier een vlog en een column over

Citrus is de verzamelnaam voor vruchten als mandarijn, citroen, sinaasappel, grapefruit en pompelmoes. Een bijzondere vrucht waarvan de bakermat ligt in Zuidoost-Azië. Uit archeologische vondsten is gebleken dat de teelt van citrusfruit al 2100 v. Chr. begon. Via het Midden-Oosten bereikte de soort uiteindelijk ook het Middellandse Zeegebied.

De drie ‘echte’ oercitrussoorten zijn: de pompelmoes, de mandarijn en de sukadecitroen. Alle andere soorten zoals de sinaasappel, grapefruit of limoen zijn eigenlijk geen aparte soort, maar een kruising.

IMG_6497

Er is iets aparts aan citrusvruchten, want meestal krijgt een plant na de bestuiving de helft van het DNA van de moederplant en de helft van de vaderplant mee. Bij citrus gaat dit vaak anders. Uit pitten van citrusvruchten groeit van nature meestal geen kruising van vader en moeder, maar een kloon van de moeder. Eigenlijk kloont de moederplant zich en zijn de nakomelingen dus stekken van de moeder.

Enkele snoeiregels:

– snij altijd vlak boven een oog (staat in de oksel van elk blad)

– gebruik een scherp snoeimes

– pas op voor de doornen van de plant

– om terug vorm in een plant te brengen moet men op de kronen snoeien

Bakker logo nieuw

Enthousiast over de citrus. Zoek je eigen boompje hier en vergeet actiecode PLANTPLEZIER niet

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!