Bakkers Favoriet van de Week - Mei  

Plant van de Week: Camellia sinensis

Plant van de Week: Camellia sinensis - PlantPlezier.nl

Volgens de Chinese legende dwarrelde er meer dan 7000 jaar geleden bladeren van een theestruik in een pan met heet water waarna er een aangename geur ontstond. Thee was geboren.

De eerste melding van thee in de westerse literatuur gaat terug naar 1559. Nederland kwam in 1610 pas in aanraking met thee en legde vervolgens wat later op Java en Sumatra eigen theeplantages aan.

Thee is heel lang een heel exclusief product geweest en je hebt misschien langs de Vecht of de Amstel bij grote landhuizen aan het water theekoepeltjes zien staan. Huisjes speciaal om thee te drinken.

Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat. De plantages liggen meestal op een berghelling zo’n 1200 tot 1800 meter boven zeeniveau. Hoe hoger de plantage ligt, des te beter de kwaliteit van de thee zal zijn. Het oogsten van de theeblaadjes gebeurt met de hand of machinaal. Bij de oogst worden alleen de jonge blaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden. De beste kwaliteit wordt echter geplukt in de droge moesson.

theeplantage

Na het plukken ondergaan de verse theebladeren een aantal bewerkingen. Vooral zwarte thee ondergaat veel bewerkingen. Groene thee wordt gemaakt van blaadjes die niet tot nauwelijks zijn bewerkt.

Inmiddels is thee gemeengoed geworden. We kennen thee in allerlei vormen, zelfs koude thee. Het drinken van thee roept nog vaak een traditioneel beeld op van een moeder die met een koekje aandacht geeft aan haar kinderen. Inmiddels is uit Engeland ook ‘high tea’ of beter ‘afternoon tea’ overgenomen. Hoewel de theeceremonie uit Japan misschien wel tot de grootse verbeelding spreekt hebben zelfs onze Duitse oosterburen een eigen theeceremonie. In Oost Friesland drinkt men vijf maal per dag drie kopjes thee. In het kopje komt een klont kandij waarop de hete thee wordt geschonken. Daarna wordt met een lepeltje room toegevoegd. Er wordt niet geroerd, zodat men achtereenvolgens de thee, de room en de suiker proeft. Na de derde kop is de suiker zo goed als opgelost. Omdat men per keer drie kopjes drinkt, zijn de kopjes aanmerkelijk kleiner dan de Nederlandse.

plantplezier theeplant

Enthousiast geworden over thee en ben je er klaar voor om je eigen thee te maken. Bakker.com helpt je aan een plant. Met actiecode PLANTPLEZIER wordt hij met korting bij je thuisbezorgd.

nieuw-logo-bakkercom_nl-e1456326870695

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!