Bakkers Favoriet van de Week - April  

Tuinplant van de maand april: Buxus ‘jeans of garden’

Tuinplant van de maand april: Buxus ‘jeans of garden’ - PlantPlezier.nl

April staat in het teken van de Buxus (sempervirens), een echte tuintopper. Niet alleen om het fris groene blad, maar ook omdat het een plant is die een tuin permanent een natuurlijke uitstraling geeft. De buxus is helemaal terug van weggeweest. Niet verwonderlijk, want doordat de buxus in diverse vormen verkrijgbaar is, kun je de plant haast overal toepassen. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat. Vaak wordt de buxus daarom vergeleken met een spijkerbroek; een kledingstuk dat stoer, sterk en tijdloos is en in ieder seizoen te dragen. De buxus is het hele jaar fris groen. Geknipt in hagen, vlakken, wolken of juist in zijn natuurlijke vorm is de buxus altijd een mooie eyecatcher. In je tuin of in potten op het terras.

buxuswolken - plantplezier - plant van de maand - april

Buxuswolken

Dat Ivo enthousiast is over deze plant, die nauwelijks verzorging vraagt, blijkt al uit zijn column, maar zie je ook in het filmpje dat hij over de buxus maakte. De hoogste tijd dus om deze groene held als tuinplant van de maand april in de spotlights te zetten.

 

Mooie vormen

Als je besluit je buxus in vorm te brengen doe je dit het beste met een scherpe heggenschaar of ‘buxustondeuse’ in de maanden april tot oktober. Een strakke haag of een ronde bol heb je zo gemaakt, maar voor het snoeien van een groene fietser zul je misschien wat langer geduld moeten hebben…

tuinbeelden - tip - plantplezier - buxus

Knip je eigen tuinbeelden van buxus

Eenvoudig

De buxus kan zowel op zonnige als op schaduwrijke plekken uit de voeten en is makkelijk te planten. Het is een kwestie van een ‘gat graven’, buxus erin, even aanduwen en water geven.

ivo - plantplezier - tuinplant - busxus - april -

Ivo plant Buxus

Tip

Om de buxus snel te laten wortelen, is het verstandig om speciale buxusgrond toe te voegen. Verwen de plant ook eens met buxusvoeding. Zo hou je hem extra sterk.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!