Bakkers Favoriet van de Week - Oktober  

Bol van het Jaar: de sierui

Bol van het Jaar: de sierui - PlantPlezier.nl

In de literatuur wordt beschreven dat de ui al 8000 jaar voor Christus werd geteeld. De Romeinen gaven het plantje de botanische naam ‘Allium’, wat ui of prei betekent. Later nam Linnaeus deze naam over.

3

Van oorsprong kwam de sierui vooral in Europa, Azië en het Midden-Oosten voor. Van de groep sierui kennen wij een aantal exemplaren voor consumptie in onze keuken, zoals uien, prei en sjalotten, maar ook bieslook.

In de tuin is de sierui een echte aanwist. De meeste soorten bloeien in de vroege zomer, als de voorjaarsbloeiers net zijn uitgebloeid. Ze geven een mooie kleur aan je tuin tussen twee periodes. Een zonnige standplaats en goed gedraineerde grond zijn voor de meeste soorten wel voorwaarden.

Sieruien komen het beste uit tussen vaste planten. De bladeren, die niet erg decoratief zijn, vallen dan weg tussen de opkomende vaste planten. De lange sieruien zijn mooi wanneer ze ver boven de border beplanting uit steken. Dankzij de grote verscheidenheid aan kleur en hoogte, kun je met het planten ook steeds wisselende composities maken. Aanrader is wel om de bolletjes gelijk met het planten van je overige (voorjaars)bollen mee te nemen. Het is daar nu de tijd voor. Veel succes met het maken van je keuze. Dat zal al best nog wel moeilijk worden met zoveel aanbod. 😉

Kijk voor de aardigheid is op de site van Bakker.com (op foto klikken). Dit maakt het zoeken misschien wat makkelijker. Mocht je willen bestellen, vergeet dan niet de actiecode PLANTPLEZIER in te vullen voor 10% korting.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!