Bakkers Favoriet van de Week - Oktober  

Bloem van de Maand: Lisianthus

Bloem van de Maand: Lisianthus - PlantPlezier.nl

Hoogste tijd voor een tripje naar het Wilde Westen. Hier liggen namelijk de roots van een mooie bloem met een naam die klinkt als die van een meisje: lisianthus.

lisianthus-laguna-b-i-purple

De lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar groeit ze in rivierbeddingen van de woestijn en in prairiegebieden. In de staten Texas, Nebraska, Nevada en Colorado noemen ze deze plant ook wel prairiegentiaan. Hoewel van oorsprong een Amerikaanse schone, begon de zegetocht van de lisianthus pas echt in Japan. Het waren namelijk Japanse kwekers die in de jaren 30 van de vorige eeuw de prairiegentiaan kruisten. Daaruit ontstond de lisianthus van nu.

Kleuren en vormen

De lisianthus is veelzijdig. Ze is er in het wit, crème, blauw, roze, lila, paars en zalm. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes met meerdere kleuren. De bloemblaadjes van de lisianthus zijn trouwens, naast kleurrijk, ook nog eens heel zacht.

Symboliek

De lisianthus lijkt dan wel zacht en lief, ze heeft een krachtige symboliek. Deze bloem staat namelijk voor waardering, dankbaarheid en charisma. Dat maakt haar de perfecte kandidate voor een cadeauboeket.

Boeketinspiratie

Vrolijk je huis op met de lisianthus! De bloemetjes maken je vrolijk en ze zijn makkelijk te combineren met andere bloemen. Maak een vol boeket met rozenbottels, anthurium, cotinus en bramen. Zet ze in een stoere terracotta pot met subtiele omlijning. Zachte kleuren maken het geheel romantisch. De bloemen lijken gevangen in een liefdevol boeket.

Verzorging van de lisianthus

  • Snij de stelen iets schuin af. Gebruik hiervoor een scherp mesje.
  • Verwijder het overtollige blad, zodat er geen blad in het water hangt.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Geef de lisianthussen een schone vaas met schoon water.
  • Vul de vaas regelmatig bij: lisianthussen hebben veel water nodig. Door het dunne blad verdampt het water in de bloemen snel. Zet ze dus niet in de zon of bij andere warmtebronnen. Plaats de lisianthussen ook niet op de tocht of naast de fruitschaal.
mooiwatbloemendoen

Wil je meer artikelen lezen over deze bloem. Kijk dan even hier

 

 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!