Bakkers Favoriet van de Week - December  

Bloem van de Maand: Amaryllis

Bloem van de Maand: Amaryllis - PlantPlezier.nl

Gezellig avondje thuis met de amaryllis

De amaryllis brengt als fonkelende bloem warmte in koude dagen. Je kunt er zelfs de ster van de feestdagen van maken. Maar ook in het prille voorjaar doet ze ’t goed. Mag deze langstelige en statige schoonheid ook stralen in jouw huis?

Kleuren en vormen

De bloemblaadjes van de amaryllis zijn heel bijzonder; ze lijken wel van prachtig fluweel. Ze zijn er in het wit, rood, geel, roze, (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig. Meestal zitten er wel vier tot zes indrukwekkende bloemen aan de steel. De amaryllis heeft geen blad, daarom noemen ze haar in de Verenigde Staten ook wel ‘Naked Lady’.

Symboliek

De amaryllis symboliseert trots en betoverende schoonheid, en geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Echt een bloem om harten mee te veroveren. Best leuk om te krijgen dus!

Herkomst

Onze amaryllis komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied en is eigenlijk geen amaryllis. Wat wij amaryllis noemen, heet eigenlijk Hippeastrum. Deze stralende bloem is een afstammeling van de narcisfamilie en groeit uit een bol. De naam Hippeastrum komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘ridderster’, verwijzend naar de stervormige bloembladeren. Hippeus = ridder en astron = ster.

TIP: Meer over het verschil tussen de Hippeastrum en de amaryllis zal Ivo in zijn vlog in Robs Grote Tuinverbouwing van 24 december aanstaande meer vertellen.

Verzorgingstips

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snijd of knip de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of snoeischaar.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • De stengel van de amaryllis is soms te zwak voor het gewicht van de bloemen, een stok in de steel is dan de oplossing om haar goed overeind te houden.
  • De amaryllissen gaan langer mee op een koele plek, zet ze niet in de zon of dicht bij de verwarming.
  • Zet de amaryllissen niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Zo maak je een amaryllisboeket

Eigenlijk heeft de amaryllis helemaal geen andere bloemen nodig. Toch doet ze het ook erg leuk met andere bloemen in verschillende stijlen, van uitbundig tot klassiek. Combineer haar eens met heel veel Ilex. De grote glazen pot met deksel maakt van het geheel een kunstwerk. Uw klanten zullen aangenaam verrast zijn!

mooiwatbloemendoen

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!