Acties en Nieuws van de Week - Week 43  

Gezien in de vlog van Ivo

Gezien in de vlog van Ivo - PlantPlezier.nl

Tulipa Ice Cream is een tulp waarbij je het water in de mond loopt en dat gebeurde zeker ook bij Ivo en Rob. In zijn vlog in Robs Grote Tuinverbouwing gaf Ivo aan dat je meer informatie kon vinden over deze tulp en tulpen in het algemeen op PlantPlezier.

Tulpen hebben koude winters nodig om te kunnen groeien. Ice Cream als naam voor een tulp is dan ook zeker op zijn plaats. Het kweken van nieuwe bollen gebeurt door in deze periode (oktober-november) kleine tulpenbollen te planten.

Kweek

Het kweken van een nieuwe tulp begint met het kruisen van twee tulpen met aparte eigenschappen als korte stengel, bepaalde kleur, bloeitijd, bladkleur of vorm.

Het stuifmeel van de ene tulp wordt op de stamper van de andere gebracht. Het zaad wat hieruit voortkomt wordt gezaaid en na ca. 5 jaar gaat de nieuwe tulp bloeien. De kweker kan nu pas zien of zijn plannetje is gelukt en de nieuwe tulp de moeite waard is om mee verder te kweken. Hij mag de tulp nu een naam geven en na enkele jaren zijn er genoeg nakomelingen gekweekt om de tulp in de handel te brengen. We zijn nu inmiddels ongeveer 10 jaar verder na de eerste bestuiving. Sommige tulpen zijn gestreept of gevlekt van kleur.

Planttijd

Tulpen zijn najaarsbollen omdat je ze in het najaar (eind september tot begin december) poot en ze in het vroege voorjaar bloeien. Regel is wel dat hoe vroeger je ze plant des te eerder ze zijn geworteld en ontwikkelen tot “spruiten”. Omdat de grond aan het begin van de herfst nog warm is zijn de bollen vaak ook  beter bestand tegen vorst in de grond. Plant geen bollen als de vorst al in de grond zit, of wanneer de grond kletsnat is. Grote kans dat de bollen dan verrotten.

Grondsoort

Voor een goede wortelvorming is het van belang dat de grond luchtig is en niet lang nat blijft. Door een te natte grond zullen de bollen verstikken en gaan ze verrotten. Bloembollen prefereren in het algemeen een licht humeuze grond. Heb je zware klei dan kun je dit lichter en beter geschikt maken voor tulpen door er scherp zand aan toe te voegen (3 delen zand op 1 deel klei). Toevoegen van bladgrond of compost is ook aan te bevelen. Alles wel goed doorspitten en mengen. Bloembollen houden van kalkrijke grond. Van oorsprong komt het bolletje uit de bergen waar ook veel kalk aanwezig is in de bodem. Kali bevordert de wortel en bloemvorming. Bekalken en een kaligift in de vorm van een najaarsmest is aan te bevelen.

Standplaats

De meeste bloembollen houden van een zonnige tot half beschaduwde standplaats. Krokussen en botanische tulpen moeten volle zon hebben.

Mocht je bovenstaande planten willen bestellen. Gebruik dan actiecode PLANTPLEZIER voor 10% korting op je bestelling

Mocht je goede tulpen willen bestellen. Gebruik dan actiecode PLANTPLEZIER voor 10% korting op je bestelling

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!