Acties en Nieuws van de Week - Week 45  

-Nieuw!- De Paphiopedilum

-Nieuw!- De Paphiopedilum - PlantPlezier.nl

De orchidee is de jongste plantensoort op aarde en is – op de cactussen na – de grootste plantenfamilie. Je kunt deze over bijna de hele wereld in de natuur tegenkomen. De Paphiopedilum is er één met een uniek verhaal.

plantplezier - Paphiopedilum - ivo - actie

Deze orchidee staat namelijk beter bekend als het Venusschoentje, vanwege zijn schoenvormige lip en de Griekse mythe die hieruit ontstond. Godin Venus ging aan land bij Paphos, een stad aan de westkust van Cyprus. Daar trok ze vervolgens een lipje van de bloem aan als schoen.

De schoenvormige bek heeft echter ook een functie; insecten vangen! Deze kunnen er maar op één manier uit en dat is langs de stempel en zaadpollen.

plantplezier - Paphiopedilum - ivo - actie

In zijn natuurlijke leefomgeving, groeit De Paphiopedilum op, in en onder bomen; met zijn wortels langs de stam of in het losse organische materiaal op de grond en zijn kopje in de schaduw van het natuurlijke bladerdek. De plant houdt er dan ook niet van om langdurig met zijn wortels in water te staan. Beter kun je de plant ongeveer één keer per week in water dompelen, liefst in regenwater, en goed laten uitlekken. Vermijd verder de volle zon.

Kweker ‘Prins Paphiopedilum Orchideeën’ kweekte een hele bijzondere variant van het Venusschoentje en Ivo maakte er een filmpje over.

plantplezier - Paphiopedilum - ivo - actie

Verzorging in het kort:

  • Bemest eens in de twee à drie weken;
  • Zorg voor de juiste temperatuur: achttien tot tweeëntwintig graden;
  • Houd rekening met een bloeitijd van acht tot tien weken;
  • Bloeiperiode is van oktober tot en met april;
  • Vermijd volle zon;
  • Dompel wekelijks, het liefst in regenwater.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!