In de uitzending van Robs Grote Tuinverbouwing krijgt de Boronia (officieel Boronia- heterophylla) van Rob en Ivo extra aandacht. De Facebookpagina van Robs Grote Tuinverbouwing zal dan ook een actie online zetten waar je aan mee kunt doen. In de gaten houden dus! 😉
Heb je de uitzending gemist, dan hier nog even wat wetenswaardigheden over deze bijzonder exclusieve plant, die alleen op dit moment in het jaar te krijgen is.
Boronia en citrus
De Boronia komt uit dezelfde familie als onze citrusvruchten, alleen is de Boronia niet geschikt voor consumptie. Zijn oorsprong vindt de Boronia in Australië en de plant wordt ook wel Australische geurboom genoemd. Niet alleen heeft deze plant schitterende bloemen met een intense kleuren, maar zelfs na de bloeiperiode van welken blijft de plant een heerlijke geur verspreiden. Extracten van de Boronia worden gebruikt in de parfumindustrie. Iedere bloemkleur (rood, lila en wit) heeft zijn eigen specifieke geur.
Ivo maakte een video over de Boronia
Waar houdt je Boronia van?
Zoals bij alle planten geldt, is het ook voor de Boronia belangrijk dat je de natuurlijke omgeving van een plant zoveel mogelijk nabootst om de plant het zo goed mogelijk te laten doen. Zo komt de Boronia het beste tot zijn recht op een standplaats in halfschaduw tot schaduwrijk. Hoewel de plant sterk is en echt wel direct zonlicht kan verdragen, wordt de bloeitijd verlengt als de planten in een schaduwrijkere omgeving staan.
Nog een algemene tip die natuurlijk ook voor de Boronia geldt, is dat door de planten uit de wind te zetten je voorkomt dat de plant omvalt en ook het snel uitdrogen van de plant gaat minder snel. Het is voor een Boronia belangrijk dat de kluit nooit helemaal uitdroogt, maar hij mag ook niet met zijn ‘voeten’ in het water staan.
Het overhouden van je Boronia’s
Alle Boronia’s moet je behandelen als kuipplanten, omdat ze niet tegen vorst kunnen. Wel willen ze in de herfst het liefst een lichte plek, zoals een wintertuin of plantenkas met een temperatuur tussen de 5 en de 10 graden Celsius. Ook in de winter mag de kluit niet uitdrogen, maar in november kun je de plant wel terugsnoeien. Doe dit tot enkele centimeters boven de plek waar de planten gebloeid hebben.
Wil je ook meedoen met de Boronia Facebookactie? Kijk dan even hier voor meer informatie.