Acties en Nieuws van de Week - Week 13  

Bakker actie

Bakker actie - PlantPlezier.nl

Siamese tulpen mix (Curcuma alismatifolia) knol

Het is leuk om zelf je planten op te kweken, maar nog leuker is het als dit resulteert in een fraaie tropische verrassing;

een plant met schitterende bloemen, want die heeft de kurkuma (Nederlandse naam). Een echte blikvanger die het goed doet in zowel de huiskamer, op het terras, het balkon of in de tuin. Als het maar lekker warm is.

siamese tulp - knollen - plantplezier - actie

De knollen van de Siamese tulp

Plant de knollen van de kurkuma in een ruime pot, voorzien van een laagje potscherven, gevuld met verse humusrijke, goed doorlatende potgrond. Zet deze op een plekje in de volle zon, binnen in huis. Leg de wortelstok ongeveer 8 cm diep. De kurkuma groeit graag in vochtige grond die tussentijds even droog wordt. Curcuma alismatifolia kan in het late voorjaar eventueel buiten op een warm plekje in de zon (als de temperatuur structureel boven de 15°C komt) gezet worden.

 

Kurkuma in de volle grond planten

Plant je de Curcuma alismatifolia in de volle grond, doe dit dan op humusrijke, goed doorlatende grond op een plekje in de volle zon. Zet de wortels ongeveer 8 cm diep. In de volle grond kan de plant overigens niet overwinteren. Graaf daarom in het najaar de wortelstokken op en plaats ze in een kistje met turfmolm of zand in een vorstvrije donkere plaats. Om de groei in het voorjaar te stimuleren is het raadzaam om de wortelstokken binnenshuis voor te trekken, voordat ze weer naar buiten gaan.

Wist je dat

  • Kurkuma behoort tot de familie van de gemberachtigen (Zingiberaceae).
  • Kurkuma wordt ook saffraanwortel genoemd en is ook bekend onder ‘Tulp van Siam’ of ‘Siamese tulp’ en komt dus oorspronkelijk van Thailand, vroeger ook Siam genoemd.
  • De bloeiwijze van de kurkuma bestaat voor het grootste deel uit een groot aantal schutbladen? De roze ‘bloem’ is dus eigenlijk geen bloem. De echte bloemen zijn heel klein en zitten dieper in de bloeikolf.
Interesse in deze leuke plant? Kijk hier hoe je hem in huis kunt halen.

Interesse in deze leuke plant? Kijk hier hoe je hem in huis kunt halen.

Tip

Omdat de schutbladen lang mooi blijven is de Curcuma alismatifolia heel geliefd als snijbloem. Wil je kurkuma uit de tuin plukken als snijbloem? Snijd dan voorzichtig de hele bloemstengel uit de plant en zet deze zo snel mogelijk in een vaas lauw water met snijbloemenvoedsel.

 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!