Ivo's column - Week 44  

Tuinieren in november

Een onderhoudsarme tuin, is de vraag die ik vaak krijg. Hoe doe je dat?

De oplossing wordt vaak gezocht door de tuin in zijn geheel te bestraten en er schuttingen omheen te plaatsen. In het meest groene geval misschien nog één of twee border(tjes). Hierdoor is de tuin teruggebracht tot een bloemenbak.

Voor hen die wel plezier beleven aan tuinieren. Hier weer wat tips over wat je juist nu in de tuin kunt doen.

Al eens gedacht aan het zelf opkweken van mistletoe? Het is nu de perfecte tijd hiervoor. Al eerder schreven we hierover op PlantPlezier met het verhaal van Michiel en Suzanne.

Natuurlijk wil je een nette tuin, maar hoe meer je laat staan en liggen hoe beter het vaak is. Uiteraard wil je al het blad van je gras af hebben, maar verwijder blad in de border hooguit als het een plant dreigt te verstikken. Planten die in rust gaan en afsterven zijn vaak heel blij met een extra beschermlaag in de winter.

Ook als tuinmens houd je rekening met dieren. Maak ook een plek met takken en bladeren waaronder egeltjes zich kunnen verstoppen als je die ruimte hebt.

Bomen die nu het beste gesnoeid kunnen worden zijn: de notenboom, berk, haagbeuk, kastanje en de (japanse)esdoorn. Snoei ze het liefst voor sinterklaas. Doe je dit later dan zouden de bomen dood kunnen bloeden als de sapstroom zich klaarmaakt voor het voorjaar. Mocht je tijd hebben om nog even te wachten met een rigoureuze snoeibeurt, dan is wachten tot juni nog beter. De boom is dan uitgegroeid en er staat geen druk meer op de vaten van de boom.

Meng ook stalmest door de tuin als je hieraan kunt komen. Hiermee verbeter je de structuur van de bodem.

En tot slot, vergeet geen bollen in de grond te zetten. Denk hierbij ook eens aan andere bolletjes dan alleen aan tulpen. Er zijn zoveel soorten die echt de moeite waard zijn. Ik weet zeker dat je aan mij denkt als je ze in het voorjaar ziet verschijnen.

Groene groet,

Ivo

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!