Ivo's column - Week 16  

Toekomst tuinieren

Nooit hoor ik iemand over een onderhoudsvriendelijk huis. Een huis waarin je weinig hoeft te doen en dat alleen maar bestaat uit ‘genieten’. Bij tuinen is vaak het eerste waar mensen mee komen als je plannen met ze maakt voor een verandering; weinig werk en onderhoudsvriendelijk.

Toch ligt de basis van veel of weinig werk gewoon in het wel of niet bijhouden. Een tuinklus wordt steeds groter als je weken achter elkaar geen aandacht besteedt aan je tuin. Voor veel mensen is een uurtje per week in de tuin werken genoeg om de tuin bij te kunnen houden. Even grasmaaien, paar takjes wegknippen op z’n tijd en wat water geven als de grond echt te droog is. Maar voor wie deze kleine klusjes zelfs ook nog te veel werk is, heb ik hoop. De tuin van de toekomst bestaat al en loopt zelfs voor op de ontwikkelingen in huis.

In huis hebben we al jaren een stofzuiger, 2016 wordt het jaar van de allernieuwste robotgrasmaaier.

De afwas gaat in een vaatwasser en kleding in een wasmachine. In de tuin gaat het watergeven gewoon via een sproeiinstallatie of druppelsysteem.

Boodschappen bestel je online, die vervolgens bij je thuis worden gebracht. Ook de meest bijzondere plantjes voor je tuin of terras koop je online.

Bedien je met een app de thermostaat in huis. In de tuin bedien je het watergeefsysteem èn je robotmaaier ook met één app. Een app die je overigens ook nog via een sensor informatie geeft over de vochtigheid van de bodem in je tuin.

Tja, tuinwerk is heeeeel zwaar ;-). Ik zal aan je denken als je in huis loopt af te stoffen terwijl ik geniet van mijn zelf schonende bloemetjes in bakken.

Goede groet, Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!