Ivo's column - Week 21  

Thee voor iedereen

In mijn vlog in Robs Grote Tuinverbouwing vertelde ik over een theeplant die geschikt is voor Nederland. Vanaf nu kunnen we ook in Nederland thee gaan verbouwen.

De theeplant is een makkelijke plant die groeit in de zon en halfschaduw. Gemiddeld kan ‘onze’ Nederlandse theeplant zo’n 12 graden vorst verdragen, maar wil eigenlijk in de winter graag wat bescherming tegen de kou. De plant heeft het liefst een licht vochtige bodem en stelt geen speciale eisen aan de bodemsoort. Ik zeg maar zo; is dit een makkelijke plant, of niet?

Het enige waar je wel voor moet zorgen is dat je er op tijd bij bent en voldoende plantjes in huis haalt. Een theeplant is namelijk niet een snelle groeier en je oogst telkens de bovenste twee (verse) blaadjes van een twijgje. Wees dus niet te zuinig en koop een paar plantjes en zet ze in je tuin. Plant ze bijvoorbeeld langs een pad zodat je het jezelf ook makkelijk maakt om wat blaadjes te oogsten. Bijvoorbeeld als je visite krijgt en je wilt verse thee  zetten van je eigen theeplant. Misschien maak je in je moestuin zelfs een apart theevlak waar je de theeplant gebruikt als heggetje. Zet ze in het vlak met planten waarvan je ook thee kunt maken, zoals met munt. Of waarmee je de thee een smaak kunt geven, denk bijvoorbeeld aan verse aardbeien.

Nou ken ik toch verschillende mensen die niet van koffie houden, maar eigenlijk iedereen vindt thee lekker. Ik denk dat dit plantje in Nederland een echte hit wordt.

Groene groet, Ivo

Gebruik altijd actiecode PLANTPLEZIER bij je bestelling

Bekijk hier de video over de kweker van de Nederlandse theeplant.

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!