Ivo's column - Week 22  

Tegel eruit plant erin

Laatst heb ik met Rob op de Keukenhof een groenshow mogen doen. Ik vond het een eer om naast hem ook vragen te beantwoorden van mensen in het publiek.

Ik zal eerlijk zijn dat ik vooraf best een beetje gespannen was hierover. Alle lof voor Rob die mij dit zetje in de rug gaf, en mij ook hielp om me al vrij snel op mijn gemak te laten voelen.

De vragen die werden gesteld zijn heel gevarieerd, maar de standaard vragen als ‘hoe duur is zo’n tuin’ en -tegen Rob- ‘doe je dat nou echt allemaal zelf’ kwamen uiteraard ook voorbij. Toch is, van alle vragen die ons die dag werden gesteld, mij één vraag het meest bijgebleven. Op een gegeven moment kwam er in de pauze een jonge vrouw met een klein kindje op haar arm naar mij toe. Hoewel ik mensen natuurlijk niet in hokjes mag zetten leek zij mij het ‘onderhoudsvriendelijke-tegels-met-schutting-tuin’ type. Ze vroeg of ze mij een vraag mocht stellen en ik bereidde me al een beetje voor op de ‘hoe-duur-is-nou-vraag’. Vanuit de grond van haar hart en met totale onbegrip in haar ogen vroeg ze me of ik haar kon uitleggen waarom mensen voor alleen maar tegels en kale schuttingen in hun tuin kiezen. Even was ik een beetje uit het veld geslagen omdat ik deze vraag van haar niet had zien aankomen. ‘Iedereen voelt zich toch lekkerder in een groene tuin’, vulde zij nog even aan. Ik kon haar geen antwoord geven op haar eerste vraag. Wel ben ik met haar eens dat ik zeker geloof dat mensen zich lekkerder voelen in het groen.

Zonder nu direct de trendspotter uit te willen hangen denk ik ook dat er steeds meer mensen zijn die weer bezig zijn met groen om zich heen. Groen mag weer. De vraag van deze jonge vrouw bevestigde dit gevoel voor mij alleen maar. Ik heb haar meteen de Nationale Tuinweek getipt die van 11 t/m 19 juni wordt gehouden. Als de organisatoren het een beetje slim aanpakken maken ze haar ambassadrice. Succes verzekerd. 😉

Groene groet, Ivo

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!