Ivo's column - Week 8  

Schoonvaderszetel

Ineens zag ik hem staan. Een schoonmoederszetel in een tuincentrum, geparkeerd tussen andere cactussen en succulenten. Een prachtige plant en met een bizarre naam die, ongeacht of je nu een goede of slechte relatie hebt met je schoonmoeder, toch even een glimlach op je mond tovert.

Iets of iemand een naam geven vinden we erg belangrijk. Hoe vaak brandt er niet een strijd los als bijvoorbeeld grootouders ‘aangeven’ dat hun aanstaand kleinkind naar hen vernoemd moet worden. Misschien was juist dit het moment dat de naamgever van de schoonmoederszetel dacht: ‘Ik noem niet mijn kind, maar een cactus naar je.’ 😉

IJzersterke cactus! Lekker makkelijk en hip. Bij jou met actiecode PLANTPLEZIER

Toch moet me van het hart dat ik me toch altijd weer verbaas als ik zie wat wij hebben gedaan met plantennamen die we vanuit het Latijn een Nederlandse naam hebben geven. Naast Schoonmoederszetel (Echinocactus grusonii) bestaan er namelijk ook namen als; Wilde marjolein (Origanum vulgare), Groot heksenkruid (Circaea lutetiana), Dodemansvingers (Oenanthe crocata), Stinkende ballote (Ballota nigra), Zeegroene muur (Stellaria palustris), Rapunzelklokje (Campanula rapunculus), Hemelsleutel (Sedum telephium), Soldaatje (Orchis militaris), Goudknopje (Cotula coronopifolia)

Met namen als deze kun je toch een aardig sprookje schrijven denk ik zo.

‘Wilde marjolein woont samen met Soldaatje in een huisje met een Zeegroene muur. Dagelijks trekt het Soldaatje trots zijn jasje aan met daarop een Goudknopje. Met zijn Rapunzelklokje in de hand zorgt hij ervoor dat hij voor de zon opkomt op zoek gaat naar de Hemelsleutel die ver verborgen ligt bij de Dodemansvingers en de Stinkende ballote van het Groot heksenkruid.’

IMG_6185

Bekijk ook de video die Ivo over deze leuke, hippe cactus maakte

Uiteraard was de schoonmoederszetel makkelijk in dit verhaal te passen, maar dat heb ik niet gedaan, omdat ik het toch wat oneerlijk vind. Want waar is de stoel voor schoonvader! Je kunt toch niet een fatsoenlijk sprookje schrijven en die goede man laten staan! Gelukkig heb ik de oplossing gevonden en wil met gepaste trots meedelen dat ik een prachtige plant gevonden heb die van mij deze naam mag dragen. De Ferocactus noem ik vanaf vandaag de schoonvaderszetel.

Ik hoop dat dit hippe plantje ook een glimlach rond je mond brengt. Bij mij wel in ieder geval. Gebruik actiecode PLANTPLEZIER en bestel je schoonvaderszetel hier.

Groene groet,

Ivo

Bekijk hier de video die Ivo maakte over deze leuke cactus.

Bakker logo nieuw

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!