Ivo's column - Week 38  

Roos van Jericho

Iedereen kent vast wel uit oude Western films, die rollende struiken in een dode woestijn. Misschien dacht je ook, net als ik, dat dit gewoon struiken zijn die los waren geraakt, door de harde wind waren meegenomen en in de film moesten aangeven dat de woestijn heel treurig was.

Afgelopen week kwam ik er pas achter dat deze struiken hele bijzondere planten zijn met de naam ‘Roos van Jericho’ toen ik in een winkel het broertje van deze struik tegen kwam. Het is echt een plant dat tot de verbeelding spreekt want vanuit een totaal verdorde toestand kan dit plantje in een paar uur met een beetje water weer tot leven komen, voor nakomelingen zorgen, weer verdorren en op de wind verder rollen naar een andere plek met water. In opgerolde, droge toestand kan de plant wel periodes van vijftig jaar zonder water overleven. Het na lange tijd uit een dorre toestand weer tot leven komen spreekt voor veel mensen tot de verbeelding en legt direct associaties met ‘wederopstanding’ en ook ‘vertrouwen’. Het vertrouwen dat de wind het plantje zal brengen naar waar nieuw leven mogelijk is.

Ik moest toen ik dit hoorde aan een overval denken. Als Rob eenmaal voor je deur staat moet je wel het vertrouwen hebben dat Rob van de tuin een plek zal maken die je aanstaat. Bijzonder eigenlijk dat we nog nooit hebben meegemaakt dat mensen niet hun sleutel durfden af te staan. Blijkbaar kan Rob als geen ander een wederopstanding van de tuin bewerkstelligen en van een ‘verdorde’ tuin een groen paradijs maken die bij iemand past. De vraag is nu, wie kan ik in deze column het beste vergelijken met de Roos van Jericho; Rob als maker van de tuinen, of is iedere tuin die hij heeft doen wederopstaan een Roos van Jericho op zichzelf? Ik hou het op het laatste en zie Rob in dit verhaal als de wind van vertrouwen die zorgt dat de tuin op de juiste plek bij de juiste mensen belandt.

Groene groet, Ivo

ivo - plantplezier -

Ivo geeft via de Facebookpagina van PlantPlezier een paar Rozen van Jericho weg. Een plantje dat je makkelijk 50 jaar mag vergeten water te geven en nog blijft leven. Bekijk het filmpje (dubbel klikken op foto) om te zien hoe je deze grappige plant kunt winnen.

Val je niet in de prijzen, geen nood. Met de promotiecode PLANTPLEZIER krijg je bij Bakker.com 10% korting.

plantplezier - ivo - rob - imitatie - blooper

Ivo geeft een imitatie van Rob. Klik op de foto om het filmpje te bekijken.

 

 

  Nieuwsbrief  

Ontvang al het leuks van PlantPlezier elke week in je mailbox!